Muszle makaronowe w bananowo-orzechowym sosie z masą bakaliową
PRZEPIS (Inspiracja)
na 2 porcje
- 200g dużych muszelek makaronowych
- 250g serka wiejskiego
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 banan
masa bakaliowa:
- 4 łyżki maku
- 2 łyżki sezamu
- garść rodzynek (ok.4 łyżki)
- 5-6 łyżek wrzątku
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- 1-2 łyżki syropu z agawy
Makaron gotuję wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie przygotowuję pozostałe części dania.
Wszystkie składniki na sos umieszczam w dużej misce i blenduję na jednolitą masę. Do osobnej miski wsypuję mak, sezam i rodzynki. Zalewam je wrzątkiem i odstawiam na kilka minut. Następnie dodaję wiórki kokosowe i syrop z agawy, mieszam.
Gotowy makaron odcedzam z wody, dodaję go do miski z sosem, mieszam. Na talerz wykładam porcję makaronu, a na wierzch wykładam masę bakaliową.
Makaronu na śniadanie to ja nie jadam, ale twoja wersja myślę, że by mi posmakowała :)
OdpowiedzUsuńJa też nie, to danie akurat jadłam na obiad ;)
UsuńBardzo cieakwy pomysł , super to wymysliłas na serio <3
OdpowiedzUsuńAle pycha! Makaron i ta masa :D
OdpowiedzUsuńkupiłaś mnie tym połączeniem dzisiaj :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na słodki obiadek ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam makaron a słodko!
OdpowiedzUsuńchociaż z makiem rzadko go jadam :<
Z twoim postem zatęskniłam za moją ulubioną masą makową :D
OdpowiedzUsuńAle skuszę się na twoją wersja bo jest bardzo ciekawa <3
genialne danie! na samą myśl mi słodko :) zresztą sos chyba tu wygrywa z całością - masło orzechowe, banan i wiejski <3
OdpowiedzUsuń