niedziela, 30 marca 2014

#156 Bożonarodzeniowe déjà vu

Muszle makaronowe w bananowo-orzechowym sosie z masą bakaliową

PRZEPIS (Inspiracja)
na 2 porcje
  • 200g dużych muszelek makaronowych
sos:
  • 250g serka wiejskiego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 banan
masa bakaliowa:
  • 4 łyżki maku
  • 2 łyżki sezamu
  • garść rodzynek (ok.4 łyżki)
  • 5-6 łyżek wrzątku
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • 1-2 łyżki syropu z agawy


Makaron gotuję wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie przygotowuję pozostałe części dania.
Wszystkie składniki na sos umieszczam w dużej misce i blenduję na jednolitą masę. Do osobnej miski wsypuję mak, sezam i rodzynki. Zalewam je wrzątkiem i odstawiam na kilka minut. Następnie dodaję wiórki kokosowe i syrop z agawy, mieszam.
Gotowy makaron odcedzam z wody, dodaję go do miski z sosem, mieszam. Na talerz wykładam porcję makaronu, a na wierzch wykładam masę bakaliową.

         



9 komentarzy :

  1. Makaronu na śniadanie to ja nie jadam, ale twoja wersja myślę, że by mi posmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo cieakwy pomysł , super to wymysliłas na serio <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pycha! Makaron i ta masa :D

    OdpowiedzUsuń
  4. kupiłaś mnie tym połączeniem dzisiaj :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł na słodki obiadek ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam makaron a słodko!
    chociaż z makiem rzadko go jadam :<

    OdpowiedzUsuń
  7. Z twoim postem zatęskniłam za moją ulubioną masą makową :D
    Ale skuszę się na twoją wersja bo jest bardzo ciekawa <3

    OdpowiedzUsuń
  8. genialne danie! na samą myśl mi słodko :) zresztą sos chyba tu wygrywa z całością - masło orzechowe, banan i wiejski <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...