wtorek, 24 czerwca 2014

#197 Relacja z warsztatów z Martą Dymek (JADŁONOMIA)

Na początek kilka słów wstępu. JADŁONOMIA  to blog z przepisami roślinnymi prowadzony przez Martę Dymek. Wygrał on nagrodę główną w kategorii najlepszego bloga kulinarnego roku 2013.
Za każdym razem, gdy wchodziłam na bloga, patrzyłam ze zdumieniem na przepisy i dziwiłam się ile dań można wyczarować z samych roślin. Jak tylko zobaczyłam informację, że następne warsztaty odbędą się w Warszawie, nie wahałam się ani minuty-po prostu musiałam na nie nie pojechać! Menu warsztatowe było bardzo zachęcające:

-roladki z cukinii faszerowane miętowym twarożkiem z nerkowców
-grzanki z cytrynową pastą z bobu i miętowym pesto
-podpłomyki z czarnuszką i chlebki naan
-sałatka z truskawkami, nerkowcami, szpinakiem i syropem z daktyli
-curry z rzodkiewkami
-spring rollsy z sosem imbirowym i sosem orzechowym
-zupa kokosowa z zielonym groszkiem, szparagami, pieczarkami i kolendrą

*podlinkowałam przepisy, które znajdziecie na blogu Marty


Warsztaty odbyły się 23.06 w salonie Miele w Warszawie. Miały trwać od 14-17. Temat warsztatów to "Sezon warzyw w pełni".
Dla każdego uczestnika (razem z Martą było nas 10 osób) przygotowany był zestaw: fartuch kuchenny i teczka z przepisami.


Warsztaty zaczęły się standardowo-każdy miał powiedzieć o sobie parę zdań. Później przeszliśmy do dużego stołu, na którym leżało wiele warzyw (mniej lub bardziej znanych), owoców, orzechów, przypraw, mąk i innych dodatków.


Pierwszy raz miałam okazję spróbować płatków drożdżowych, dobrego jakościowo sosu sojowego (jego smak jest zupełnie inny od takiego dostępnego w supermarkecie!). Również pierwszy raz miałam w rękach warzywa o dziwacznych nazwach, np. galangal czy kafir.
Po omówieniu wszystkich produktów i sposobów w jakie należy się z nimi obchodzić, wróciliśmy się na stanowiska pracy, gdzie czekały na nas deski, noże, miski i inne akcesoria kuchenne. Podzieliliśmy się na 3 grupy i każda miała zająć się konkretnymi daniami. Ja trafiłam do grupy, która miała przygotować roladki z cukinii i zupę kokosową. Zaczęło się gotowanie! Atmosfera była świetna :). Forma warsztatów bardzo przypadła mi do gustu. Marta udzielała nam cały czas wiele porad, wyjaśniała jak postępować z danymi produktami i pomagała w przygotowaniach. W każdej chwili można było do Niej podejść, porozmawiać (o wszystkim! :)) lub o coś zapytać.
Trochę po 17 zasiedliśmy do dużego stołu, na którym każda grupa postawiła swoje dania.



Przyszła pora na bardzo przyjemną część warsztatów, a mianowicie próbowanie wszystkich potraw. Na początku zjedliśmy dania na ciepło-curry z chlebkami naan i zupę kokosową.

                

Smak absolutnie G-E-N-I-A-L-N-Y!
Pozostałe dania również mnie urzekły.




Już podczas próbowanie wiedziałam, że nieznane mi do tej pory smaki na pewno odtworzę w domu. Warsztaty zakończyły się o ok.18. Każdy mógł sobie zapakować dania, które pozostały, więc wróciłam do domu z pakunkiem ;).


Czas na podsumowanie. Czy było warto? TAK! Na warsztatach nauczyłam się naprawdę wiele, poznałam nowe smaki i odkryłam nowe techniki gotowania. Marta okazała się przesympatyczną i bardzo kontaktową osobą. Jeśli kiedyś będziecie rozważać udział w Jej warsztatach, to nie wahajcie się. Na pewno nie pożałujecie! :))


12 komentarzy :

  1. Zazdroszczę Ci strasznie :) Super zabawa!

    OdpowiedzUsuń
  2. Hey, nie wspomniałaś, że to właśnie Marta została nagrodzona za najlepszego bloga kulinarnego roku! ;D
    Coś czuję, że byłbym w warzywnym niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne przeżycie, zazdroszczę Ci! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. od dawna się zastanawiam, czy warto zapisać się na któreś z warsztatów organizowanych przez Miele. niesety cena trochę mnie hamuje :/
    może jak któryś temat mi "wpadnie w oko" to się zapiszę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne doświadczenie. Sama chętnie bym z czegoś takiego skorzystała, gdybym miała taką możliwość :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jej jak ja ci zazdroszczę że mogłaś osobiście poznać Martę , poznać trochę jej tajników kuchni i jeszcze z nią gotować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. super warsztaty! Marta jest dla mnie jedną z najlepszych bloggerek, uwielbiam Jadłonomię! :) następnym razem proszę o kontakt i weź mnie ze sobą! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. o kurcze, super sprawa z tymi warsztatami :) fajnie, że poznałaś tyle nowych rzeczy, już nie mogę się doczekać aż podzielisz się z nami nowymi smakami! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Już jutro macie? Fajnie, ze w systemie. Ja muszę iść o 12 w piątek do szkoły, przez co przeleciała mi oferta pracy... Już mówiłam koleżance, żeby najlepiej do szkoły karetki pozamawiali, żeby od razu reanimację robić.

    OdpowiedzUsuń
  10. jeju, czułabym się tam jak ryba w wodzie, super doświadczenie. I ile pyszności. Takie warsztaty to bardzo fajna sprawa! ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...