środa, 3 września 2014

#236 Lasagne z grzybami i bakłażanem

Mała przerwa od dyniowych przepisów (w zanadrzu m.in. muffinki i burgery).

Lasagne. Zwykle z mięsem, beszamelem, serem. Umówmy się, do najzdrowszych dań nie należy. Wystarczyło jednak pozmieniać kilka składników i voila-zdrowsza wersja lasagne gotowa.
Zamiast mięsa mielonego dodałam grzyby i bakłażana, ser żółty/mozzarellę zamieniłam na serek wiejski, a beszamel zrobiłam bez grama masła, białej mąki czy też sera.  
Efekt końcowy? Przerósł moje oczekiwania. Uwierzcie mi, że jedząc taką lasagne nawet nie poczujecie, że jest to wersja o wiele zdrowsza od tradycyjnej. I dodam, że ta lasagne zachwyciła moich krytyków kulinarnych, nieco sceptycznie podchodzących do uzdrawiania takich dań i dodatkowo mięsożerców.



PRZEPIS
forma 26x36cm

warstwa grzybowa:
warstwa bakłażanowa:
  • 200g serka wiejskiego
  • 150g jogurtu greckiego
  • 150g koncentratu pomidorowego
  • 1 duży bakłażan (ok.500g)
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
beszamel:
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 szklanki mleka (u mnie roślinne)
  • przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, gałka muszkatołowa
+dodatkowo: 
  • płaty makaronu lasagne (ok.360g-21 sztuk)
  • 350g serka wiejskiego
  • bazylia, oregano


Grzyby kroję w plastry/paski, a cebulę w piórka. W garnku i na patelni rozgrzewam olej kokosowy. Grzyby wrzucam do garnka, a cebulę na patelnię i podsmażam je (z grzybów powinna odparować cała woda, a cebula powinna się zeszklić). Usmażoną cebulę dodaję do grzybów i całość doprawiam.

Bakłażana kroję w grubsze, okrągłe plastry (1-1,5cm). Do miski dodaję serek wiejski, jogurt grecki, koncentrat i przyprawy. Wrzucam bakłażana i całość dokładnie mieszam, aby każdy bakłażan pokrył się "sosem". Odstawiam go na ok.20 minut.

W rondelku przygotowuję zasmażkę z oleju i mąki. Następnie dodaję mleko i przyprawy. Cały czas mieszając, doprowadzam składniki do zagotowania i zgęstnienia.

Zaczynam składanie lasagne. Na spód formy wykładam makaron (po 7 płatów na każdą warstwę), polewam go 1/3 beszamelu (należy go równomiernie rozprowadzić szpatułką), wykładam 1/2 podsmażonych grzybów i na koniec 1/2 plastrów bakłażana w sosie.
Czynności te powtarzam drugi raz. Teraz na warstwę bakłażanów wykładam płaty makaronu i polewam je beszamelem. Na wierzch wykładam serek wiejski i posypuję go bazylią oraz oregano.
Lasagne piekę w 180st. przez 55-60 minut.





Warzywa psiankowate 2014 Dieta Śródziemnomorska Włoskie smaki


10 komentarzy :

  1. Fajna ta bakłażanowa wersja. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ideał <3 Trafiłaś w moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje smaki! Coś czuję, że na jednej porcji by się nie skończyło :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne dla mnie! Po pierwsze - duża porcja, a po drugie, to bardzo lubię takie eksperymenty zarówno z bakłażanem, jak i z cukinią :) Do zrobienia, zdecydowanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. no nie! ja już tak nie potrafię, chyba od razu zamawiam bilet i wpadam na ten obiad, więcej czekania nie zniosę - musimy kiedyś razem upichcić coś tak pysznego jak ta lazania ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurcze no i kiedy znaleźć czas na przygotowanie takiego cudeńka :D
    Chyba weekend mi pozostaje!

    OdpowiedzUsuń
  7. Masz świetne pomysły! Przepis na beszamel zapisuję , koniecznie muszę zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawa lasagne. Dziękuje za dodanie przepisu do akcji włoskiej:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...