sobota, 4 października 2014

#249 Cytrynowy chlebek bananowy z makiem

Mak z cytryną i banan z orzechami to duety doskonałe. A gdyby tak połączyć te wszystkie składniki razem w jednym cieście? Powstał przepyszny, zdecydowanie za szybko znikający, wilgotny, wegański wypiek. 



PRZEPIS
  • 2 łyżki ekologicznych nasion chia Symbio + 6 łyżek wrzątku 
  • 3 cytryny
  • 180g syropu z agawy
  • 80g roztopionego oleju kokosowego
  • 2 szklanki ekologicznej mąki owsianej razowej Symbio
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki maku
  • 1/2 szklanki nerkowców


Nasiona chia zalewam wrzątkiem i odstawiam na 15 minut do napęcznienia. Cytryny 'masuję' i wyciskam z nich sok do miski. Dodaję napęczniałe nasiona chia, syrop z agawy i olej kokosowy. Składniki dokładnie mieszam. Stopniowo wsypuję mąkę i sodę. Dodaję posiekane drobno banany, mak i posiekane nerkowce. Całość mieszam. Masę przelewam do keksówki (u mnie silikonowa, 1,5l pojemności). Chlebek piekę w 180st. przez 50 minut.

 




Ciasta bez miksera


13 komentarzy :

  1. cytryna + mak widze już dziś kilka razy i co raz bardziej ciągnie mnie by to spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To połączenie brzmi ciekawie! Choć ja nigdy jeszcze nie jadłam maku z cytryną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwszy raz widzę takie połączenie i przepadłam *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowny wypiek, cóż mam więcej napisać - nic dodać, nic ująć <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis bardzo ciekawy, chociaż nigdy takiego połączenia nie jadłam ! Ale zawsze trzeba próbować różnych nowości, możliwe, że spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o kurka.. mak, banany.. <3
    i mam ślinotok gotowy :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe połączenie smaków, spróbowałabym :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda smakowicie, muszę wypróbować! :)

    Zapraszam również do siebie: http://scritto-con-la-pasta.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...