Mak z cytryną i banan z orzechami to duety doskonałe. A gdyby tak połączyć te wszystkie składniki razem w jednym cieście? Powstał przepyszny, zdecydowanie za szybko znikający, wilgotny, wegański wypiek. 
PRZEPIS
- 2 łyżki ekologicznych nasion chia Symbio + 6 łyżek wrzątku
 - 3 cytryny
 - 180g syropu z agawy
 - 80g roztopionego oleju kokosowego
 - 2 szklanki ekologicznej mąki owsianej razowej Symbio
 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 - 3 dojrzałe banany
 - 1/2 szklanki maku
 - 1/2 szklanki nerkowców
 
Nasiona chia zalewam wrzątkiem i odstawiam na 15 minut do napęcznienia. Cytryny 'masuję' i wyciskam z nich sok do miski. Dodaję napęczniałe nasiona chia, syrop z agawy i olej kokosowy. Składniki dokładnie mieszam. Stopniowo wsypuję mąkę i sodę. Dodaję posiekane drobno banany, mak i posiekane nerkowce. Całość mieszam. Masę przelewam do keksówki (u mnie silikonowa, 1,5l pojemności). Chlebek piekę w 180st. przez 50 minut.
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)

cytryna + mak widze już dziś kilka razy i co raz bardziej ciągnie mnie by to spróbować :)
OdpowiedzUsuńSwietne polaczenie :)
OdpowiedzUsuńTo połączenie brzmi ciekawie! Choć ja nigdy jeszcze nie jadłam maku z cytryną :)
OdpowiedzUsuńswietnie wyglada <3 !
OdpowiedzUsuńchleb z niespodzianką. wygląda cudnie.
OdpowiedzUsuńpo prostu świetny chlebek!!! :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę takie połączenie i przepadłam *.*
OdpowiedzUsuńcudowny wypiek, cóż mam więcej napisać - nic dodać, nic ująć <3
OdpowiedzUsuńWspaniały wypiek :)
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo ciekawy, chociaż nigdy takiego połączenia nie jadłam ! Ale zawsze trzeba próbować różnych nowości, możliwe, że spróbuję :)
OdpowiedzUsuńo kurka.. mak, banany.. <3
OdpowiedzUsuńi mam ślinotok gotowy :D
Ciekawe połączenie smaków, spróbowałabym :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, muszę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do siebie: http://scritto-con-la-pasta.blogspot.com/