Przepis na poranek idealny: leniwe krzątanie się w kuchni, włączony piekarnik, zapach świeżego wypieku oraz parzonej kawy i śniadanie zjedzone w piżamie. Do szczęścia nic więcej mi nie potrzeba :).
To jedno z najlepszych śniadań w ogóle! Polecam baaaardzo!
PRZEPIS
popovers (2 sztuki):
- 80g mleka
- 1 jajko
- 80g mąki pszennej pełnoziarnistej
- szczypta soli
- masło do smarowania foremek
pietruszka w brzoskwiniowej glazurze z tymiankiem:
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 łyżka Dżemu Brzoskwiniowego 100% Łowicz
- 1/2 łyżeczki sezamu
+dodatkowo: ser camembert, ricotta, miód
Do miski wbijam jajko, wlewam mleko i wsypuję mąkę z solą. Składniki dokładnie mieszam. Piekarnik rozgrzewam do 230st. Foremki (najlepiej, aby były dość wysokie; u mnie o śr.9cm) smaruję masłem i wstawiam na 5 minut do rozgrzanego piekarnika. Po tym czasie napełniam je ciastem i wstawiam ponownie do piekarnika. Piekę je w 230st. przez 15 minut, a następnie zmniejszam temperaturę do 180st. i piekę kolejne 15 minut.
W międzyczasie przygotowuję dodatki. Pietruszkę obieram, a następnie za pomocą obieraczki wycinam cienkie wstążki. Na patelnię wlewam odrobinę oliwy i wsypuję tymianek. Gdy patelnia dobrze się rozgrzeje, wrzucam wstążki pietruszki i smażę ją przez kilka minut. Następnie dodaję Dżem Brzoskwiniowy 100% Łowicz, sezam i smażę całość jeszcze przez kilka minut.
Uwielbiam popovers :D
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam! Rozumiem, że ta 2 sztuka dla mnie? ;)
OdpowiedzUsuńFaktycznie poranek idealny! A na popovers mam ochotę od dawna. Mam nadzieję, że wkrótce sobie upiekę i że wyjdą równie udane, jak Tobie. :)
OdpowiedzUsuńjakie połączenie smaków! :)
OdpowiedzUsuńJuż kiedyś widziałam ten wypiek, jak takie trochę suflety, trochę muffiny - generalnie bardzo ciekawe i kuszące połączenie smaków! :)
OdpowiedzUsuńZa popovers zabieram się już naprawdę kupę czasu. Zapisuję przepis, bo twoje wyglądają pięknie! :)
OdpowiedzUsuńZajrzałam "zwrotnie" po tym jak zostawiłaś komentarz u mnie i co? I zaraz na dżem dobry takie fajne coś :) Inspiracja śniadaniowa na mglisty poranek, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńRobię w tym tygodniu! <3
OdpowiedzUsuń