czwartek, 30 października 2014

#252 Dżem dobry! Popovers, camembert i pietruszka w brzoskwiniowej glazurze z tymiankiem

Przepis na poranek idealny: leniwe krzątanie się w kuchni, włączony piekarnik, zapach świeżego wypieku oraz parzonej kawy i śniadanie zjedzone w piżamie. Do szczęścia nic więcej mi nie potrzeba :).

To jedno z najlepszych śniadań w ogóle! Polecam baaaardzo!



PRZEPIS
popovers (2 sztuki):
  • 80g mleka
  • 1 jajko
  • 80g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • szczypta soli
  • masło do smarowania foremek

pietruszka w brzoskwiniowej glazurze z tymiankiem:
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 łyżka Dżemu Brzoskwiniowego 100% Łowicz
  • 1/2 łyżeczki sezamu

+dodatkowo: ser camembert, ricotta, miód


Do miski wbijam jajko, wlewam mleko i wsypuję mąkę z solą. Składniki dokładnie mieszam. Piekarnik rozgrzewam do 230st. Foremki (najlepiej, aby były dość wysokie; u mnie o śr.9cm) smaruję masłem i wstawiam na 5 minut do rozgrzanego piekarnika. Po tym czasie napełniam je ciastem i wstawiam ponownie do piekarnika. Piekę je w 230st. przez 15 minut, a następnie zmniejszam temperaturę do 180st. i piekę kolejne 15 minut.

W międzyczasie przygotowuję dodatki. Pietruszkę obieram, a następnie za pomocą obieraczki wycinam cienkie wstążki. Na patelnię wlewam odrobinę oliwy i wsypuję tymianek. Gdy patelnia dobrze się rozgrzeje, wrzucam wstążki pietruszki i smażę ją przez kilka minut. Następnie dodaję Dżem Brzoskwiniowy 100% Łowicz, sezam i smażę całość jeszcze przez kilka minut.

Popovers podaję z pietruszką w glazurze, serem camembert i ricottą polaną miodem.
Smacznego!


                



Dżem dobry, pobudka


8 komentarzy :

  1. Nigdy nie jadłam! Rozumiem, że ta 2 sztuka dla mnie? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie poranek idealny! A na popovers mam ochotę od dawna. Mam nadzieję, że wkrótce sobie upiekę i że wyjdą równie udane, jak Tobie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już kiedyś widziałam ten wypiek, jak takie trochę suflety, trochę muffiny - generalnie bardzo ciekawe i kuszące połączenie smaków! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Za popovers zabieram się już naprawdę kupę czasu. Zapisuję przepis, bo twoje wyglądają pięknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zajrzałam "zwrotnie" po tym jak zostawiłaś komentarz u mnie i co? I zaraz na dżem dobry takie fajne coś :) Inspiracja śniadaniowa na mglisty poranek, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...