p.s. Umiejętność obierania granatu naprawdę ułatwia życie ;) [klik]
PRZEPIS
3-4 porcje
makaron z warzywami:
- 1 mały burak
- 3 duże korzenie pietruszki
- 1 koper włoski
- 1/2 szklanki wody
- 180g kiełków (u mnie mieszanka kiełków rzodkiewki i soczewicy)
- 250g makaronu (u mnie razowy)
- przyprawy: 1/2 łyżeczki kolendry, sól, pieprz,
sezamowe tofu:
- 2 kostki tofu (2x180g)
- 2 czubate łyżki jogurtu sojowego (można zastąpić zwykłym)
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 6 łyżek sezamu
- przyprawy: 1/4 łyżeczki kardamonu, sól
+dodatkowo: mleczko kokosowe, 1 granat
Warzywa obieram. Buraka kroję w drobną kostkę, a pietruszkę i koper w plastry. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam warzywa. Po 10 minutach dodaję wodę i przyprawy. Warzywa duszę do czasu, gdy staną się miękkie. Pod koniec dodaję kiełki i duszę całość jeszcze 3-4 minuty.
Tofu kroję w kostkę i wrzucam do miski. Dodaję jogurt, cukier, sos sojowy i przyprawy, składniki mieszam. Następnie wsypuję sezam i dokładnie łączę go z tofu. Na patelni dobrze rozgrzewam olej i wykładam tofu obtoczone w sezamie. Smażę je na dużym ogniu, na złocisty kolor.
Makaron gotuję al dente, a następnie łączę go w misce z uduszonymi wcześniej warzywami.
Podaję go z panierowanym tofu i mleczkiem kokosowym, a całość posypuję pestkami granatu.
Warzywa obieram. Buraka kroję w drobną kostkę, a pietruszkę i koper w plastry. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam warzywa. Po 10 minutach dodaję wodę i przyprawy. Warzywa duszę do czasu, gdy staną się miękkie. Pod koniec dodaję kiełki i duszę całość jeszcze 3-4 minuty.
Tofu kroję w kostkę i wrzucam do miski. Dodaję jogurt, cukier, sos sojowy i przyprawy, składniki mieszam. Następnie wsypuję sezam i dokładnie łączę go z tofu. Na patelni dobrze rozgrzewam olej i wykładam tofu obtoczone w sezamie. Smażę je na dużym ogniu, na złocisty kolor.
Makaron gotuję al dente, a następnie łączę go w misce z uduszonymi wcześniej warzywami.
Podaję go z panierowanym tofu i mleczkiem kokosowym, a całość posypuję pestkami granatu.
Jak widzę tofu to ślinka sama mi cieknie! Uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńZawsze mi brakuje pomysłów na makaron, a u Ciebie taka cudowna propozycja na jego przyrządzenie! :)
OdpowiedzUsuńświetne danie! pełne smaków i kolorów :) gdybym miała wszystkie składniki od razu dziś bym zrobiła! :)
OdpowiedzUsuńChoć robię to ciut inaczej, to i tak nieźle granaty obieram ;D
OdpowiedzUsuńSuper pomysl na tofu ;)
OdpowiedzUsuń