środa, 5 listopada 2014

#254 Makaron z sezamowym tofu, mleczkiem kokosowym i granatem

Trochę spóźniony przepis, który łączy dwa niedawno obchodzone święta kulinarne- Światowy Dzień Makaronu i Światowy Dzień Wegan.


p.s. Umiejętność obierania granatu naprawdę ułatwia życie ;) [klik]




PRZEPIS
3-4 porcje
makaron z warzywami:
  • 1 mały burak
  • 3 duże korzenie pietruszki
  • 1 koper włoski
  • 1/2 szklanki wody
  • 180g kiełków (u mnie mieszanka kiełków rzodkiewki i soczewicy)
  • 250g makaronu (u mnie razowy)
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki kolendry, sól, pieprz, 
sezamowe tofu:
  • 2 kostki tofu (2x180g)
  • 2 czubate łyżki jogurtu sojowego (można zastąpić zwykłym)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 6 łyżek sezamu
  • przyprawy: 1/4 łyżeczki kardamonu, sól
+dodatkowo: mleczko kokosowe, 1 granat


Warzywa obieram. Buraka kroję w drobną kostkę, a pietruszkę i koper w plastry. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam warzywa. Po 10 minutach dodaję wodę i przyprawy. Warzywa duszę do czasu, gdy staną się miękkie. Pod koniec dodaję kiełki i duszę całość jeszcze 3-4 minuty.

Tofu kroję w kostkę i wrzucam do miski. Dodaję jogurt, cukier, sos sojowy i przyprawy, składniki mieszam. Następnie wsypuję sezam i dokładnie łączę go z tofu. Na patelni dobrze rozgrzewam olej i wykładam tofu obtoczone w sezamie. Smażę je na dużym ogniu, na złocisty kolor.

Makaron gotuję al dente, a następnie łączę go w misce z uduszonymi wcześniej warzywami.
Podaję go z panierowanym tofu i mleczkiem kokosowym, a całość posypuję pestkami granatu.




5 komentarzy :

  1. Jak widzę tofu to ślinka sama mi cieknie! Uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze mi brakuje pomysłów na makaron, a u Ciebie taka cudowna propozycja na jego przyrządzenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne danie! pełne smaków i kolorów :) gdybym miała wszystkie składniki od razu dziś bym zrobiła! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Choć robię to ciut inaczej, to i tak nieźle granaty obieram ;D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...