p.s. Umiejętność obierania granatu naprawdę ułatwia życie ;) [klik]
PRZEPIS
3-4 porcje
makaron z warzywami:
- 1 mały burak
 - 3 duże korzenie pietruszki
 - 1 koper włoski
 - 1/2 szklanki wody
 - 180g kiełków (u mnie mieszanka kiełków rzodkiewki i soczewicy)
 - 250g makaronu (u mnie razowy)
 - przyprawy: 1/2 łyżeczki kolendry, sól, pieprz,
 
sezamowe tofu:
- 2 kostki tofu (2x180g)
 - 2 czubate łyżki jogurtu sojowego (można zastąpić zwykłym)
 - 1 łyżka cukru trzcinowego
 - 1 łyżka sosu sojowego
 - 6 łyżek sezamu
 - przyprawy: 1/4 łyżeczki kardamonu, sól
 
+dodatkowo: mleczko kokosowe, 1 granat
Warzywa obieram. Buraka kroję w drobną kostkę, a pietruszkę i koper w plastry. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam warzywa. Po 10 minutach dodaję wodę i przyprawy. Warzywa duszę do czasu, gdy staną się miękkie. Pod koniec dodaję kiełki i duszę całość jeszcze 3-4 minuty.
Tofu kroję w kostkę i wrzucam do miski. Dodaję jogurt, cukier, sos sojowy i przyprawy, składniki mieszam. Następnie wsypuję sezam i dokładnie łączę go z tofu. Na patelni dobrze rozgrzewam olej i wykładam tofu obtoczone w sezamie. Smażę je na dużym ogniu, na złocisty kolor.
Makaron gotuję al dente, a następnie łączę go w misce z uduszonymi wcześniej warzywami.
Podaję go z panierowanym tofu i mleczkiem kokosowym, a całość posypuję pestkami granatu.
Warzywa obieram. Buraka kroję w drobną kostkę, a pietruszkę i koper w plastry. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam warzywa. Po 10 minutach dodaję wodę i przyprawy. Warzywa duszę do czasu, gdy staną się miękkie. Pod koniec dodaję kiełki i duszę całość jeszcze 3-4 minuty.
Tofu kroję w kostkę i wrzucam do miski. Dodaję jogurt, cukier, sos sojowy i przyprawy, składniki mieszam. Następnie wsypuję sezam i dokładnie łączę go z tofu. Na patelni dobrze rozgrzewam olej i wykładam tofu obtoczone w sezamie. Smażę je na dużym ogniu, na złocisty kolor.
Makaron gotuję al dente, a następnie łączę go w misce z uduszonymi wcześniej warzywami.
Podaję go z panierowanym tofu i mleczkiem kokosowym, a całość posypuję pestkami granatu.
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
Jak widzę tofu to ślinka sama mi cieknie! Uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńZawsze mi brakuje pomysłów na makaron, a u Ciebie taka cudowna propozycja na jego przyrządzenie! :)
OdpowiedzUsuńświetne danie! pełne smaków i kolorów :) gdybym miała wszystkie składniki od razu dziś bym zrobiła! :)
OdpowiedzUsuńChoć robię to ciut inaczej, to i tak nieźle granaty obieram ;D
OdpowiedzUsuńSuper pomysl na tofu ;)
OdpowiedzUsuń