Dziś przepis na wytrawne gofry z makiem i tymiankiem. Podałam je z łososiem, ricottą, pesto, granatem (ostatnio dodaję go wszędzie gdzie tylko się da) i pistacjami.
Pyszności. Polecam!
PRZEPIS
na 6 gofrów
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju/oliwy/rozpuszczonego masła
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki ekologicznej mąki owsianej razowej Symbio
- 2/3 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka maku
- przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka tymianku
dodatki:
- 2 filety z łososia (2x150g, najlepiej bez skóry)
- sok z cytryny
- 160g ricotty
- 2 łyżeczki pesto
- 60g czarnych oliwek
- pestki z 1/2 granata
- 40g ekologicznych pistacji Symbio
- przyprawy: sól, pieprz
Zaczynam od przygotowania dodatków. Filety z łososia skrapiam sokiem z cytryny i doprawiam do smaku. Łososia zawijam w aluminiową folię i wkładam do piekarnika (180st., ok.20-30 minut) lub smażę go na patelni.
Ricottę łączę z pesto. Oliwki kroję w krążki. Przygotowuję pestki granata. Pistacje oczyszczam ze skorupek i siekam.
Zabieram się za przygotowanie gofrów. Do miski dodaję wszystkie składniki mokre, a następnie stopniowo dodaję składniki suche. Całość dokładnie mieszam. Gofrownicę rozgrzewam i natłuszczam. Gofry piekę na złocisty kolor.
Kawałki upieczonego łososia układam na gofrach. Na wierzch kładę ricottę z pesto i czarne oliwki. Gofry posypuję pestkami granata i posiekanymi pistacjami.
Gofrów na wytrawnie nigdy nie jadłam, Twoje wyglądają kusząco! :)
OdpowiedzUsuńJak nie dodawałaś to przynajmniej ja nie rozpaczałam nad brakiem gofrownicy! Ale mimo wszystko - świetne :)
OdpowiedzUsuńTakie gofry z łososiem myślę, że spokojnie można zrobić na obiad czy kolację. Porywam przepis, bo strasznie podoba mi się to połączenie :)
OdpowiedzUsuńjakie połączenie na gofrach musiało być obłędne! :)
OdpowiedzUsuńPodobają mi się! ;) Tylko w moim przypadku bez oliwek ;)
OdpowiedzUsuńTo wyglada jak z najlepszej restauracji <3 !
OdpowiedzUsuń