poniedziałek, 10 listopada 2014

#255 Gofry z łososiem, ricottą, granatem i pistacjami

Dopiero niedawno zorientowałam się, że na blogu nie ma jeszcze żadnego przepisu na gofry, a gofrownicę jakiś czas temu udało mi się nabyć. Już się poprawiam!
Dziś przepis na wytrawne gofry z makiem i tymiankiem. Podałam je z łososiem, ricottą, pesto, granatem (ostatnio dodaję go wszędzie gdzie tylko się da) i pistacjami.
Pyszności. Polecam!





PRZEPIS
na 6 gofrów
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju/oliwy/rozpuszczonego masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki ekologicznej mąki owsianej razowej Symbio
  • 2/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka maku
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka tymianku
dodatki:
  • 2 filety z łososia (2x150g, najlepiej bez skóry)
  • sok z cytryny
  • 160g ricotty
  • 2 łyżeczki pesto
  • 60g czarnych oliwek
  • pestki z 1/2 granata
  • 40g ekologicznych pistacji Symbio
  • przyprawy: sól, pieprz


Zaczynam od przygotowania dodatków. Filety z łososia skrapiam sokiem z cytryny i doprawiam do smaku. Łososia zawijam w aluminiową folię i wkładam do piekarnika (180st., ok.20-30 minut) lub smażę go na patelni.
Ricottę łączę z pesto. Oliwki kroję w krążki. Przygotowuję pestki granata. Pistacje oczyszczam ze skorupek i siekam.

Zabieram się za przygotowanie gofrów. Do miski dodaję wszystkie składniki mokre, a następnie stopniowo dodaję składniki suche. Całość dokładnie mieszam. Gofrownicę rozgrzewam i natłuszczam. Gofry piekę na złocisty kolor.

Kawałki upieczonego łososia układam na gofrach. Na wierzch kładę ricottę z pesto i czarne oliwki. Gofry posypuję pestkami granata i posiekanymi pistacjami.




6 komentarzy :

  1. Gofrów na wytrawnie nigdy nie jadłam, Twoje wyglądają kusząco! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak nie dodawałaś to przynajmniej ja nie rozpaczałam nad brakiem gofrownicy! Ale mimo wszystko - świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie gofry z łososiem myślę, że spokojnie można zrobić na obiad czy kolację. Porywam przepis, bo strasznie podoba mi się to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie połączenie na gofrach musiało być obłędne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podobają mi się! ;) Tylko w moim przypadku bez oliwek ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. To wyglada jak z najlepszej restauracji <3 !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...