poniedziałek, 26 stycznia 2015

#272 Sałatka z jarmużu, cieciorki i awokado


PRZEPIS
  • 300g jarmużu 
  • 2 awokado
  • 1 kaki/persymona/sharon
  • 4 rzodkiewki
  • 200g sera z koziego mleka (Sainte-Maure)
  • 250g ugotowanej cieciorki (można użyć z puszki)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki tahini
  • sok z małej cytryny
  • przyprawy: 2 łyżeczki mielonej kolendry, sól, pieprz
  • dodatkowo: sos balsamiczny, sezam


Jarmuż dokładnie myję. Wycinam z niego twardy środek, liście rwę dłońmi na kawałki. Awokado obieram i kroję w plastry. Kaki obieram i kroję w kostkę. Rzodkiewkę kroję w plasterki. Ser kozi kroję w kostkę. Wszystkie składniki wrzucam do dużej miski. Dodaję cieciorkę, oliwę z oliwek, tahini i sok z cytryny. Całość doprawiam do smaku i dokładnie mieszam. Przed podaniem polewam sałatkę odrobiną sosu balsamicznego i posypuję sezamem.





Walentynkowe menu


2 komentarze :

  1. Moc zielonego koloru! Awokado nie lubie, ale reszta smakowita :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tahini, sok z cytryny, cieciorka i jarmuż wydają się idealnie pasować do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...