PRZEPIS
- 300g jarmużu
- 2 awokado
- 1 kaki/persymona/sharon
- 4 rzodkiewki
- 200g sera z koziego mleka (Sainte-Maure)
- 250g ugotowanej cieciorki (można użyć z puszki)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki tahini
- sok z małej cytryny
- przyprawy: 2 łyżeczki mielonej kolendry, sól, pieprz
- dodatkowo: sos balsamiczny, sezam
Jarmuż dokładnie myję. Wycinam z niego twardy środek, liście rwę dłońmi na kawałki. Awokado obieram i kroję w plastry. Kaki obieram i kroję w kostkę. Rzodkiewkę kroję w plasterki. Ser kozi kroję w kostkę. Wszystkie składniki wrzucam do dużej miski. Dodaję cieciorkę, oliwę z oliwek, tahini i sok z cytryny. Całość doprawiam do smaku i dokładnie mieszam. Przed podaniem polewam sałatkę odrobiną sosu balsamicznego i posypuję sezamem.
Moc zielonego koloru! Awokado nie lubie, ale reszta smakowita :)
OdpowiedzUsuńtahini, sok z cytryny, cieciorka i jarmuż wydają się idealnie pasować do siebie ;)
OdpowiedzUsuń