PRZEPIS
- 300g jarmużu
 - 2 awokado
 - 1 kaki/persymona/sharon
 - 4 rzodkiewki
 - 200g sera z koziego mleka (Sainte-Maure)
 - 250g ugotowanej cieciorki (można użyć z puszki)
 - 3 łyżki oliwy z oliwek
 - 2 łyżki tahini
 - sok z małej cytryny
 - przyprawy: 2 łyżeczki mielonej kolendry, sól, pieprz
 - dodatkowo: sos balsamiczny, sezam
 
Jarmuż dokładnie myję. Wycinam z niego twardy środek, liście rwę dłońmi na kawałki. Awokado obieram i kroję w plastry. Kaki obieram i kroję w kostkę. Rzodkiewkę kroję w plasterki. Ser kozi kroję w kostkę. Wszystkie składniki wrzucam do dużej miski. Dodaję cieciorkę, oliwę z oliwek, tahini i sok z cytryny. Całość doprawiam do smaku i dokładnie mieszam. Przed podaniem polewam sałatkę odrobiną sosu balsamicznego i posypuję sezamem.
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)

Moc zielonego koloru! Awokado nie lubie, ale reszta smakowita :)
OdpowiedzUsuńtahini, sok z cytryny, cieciorka i jarmuż wydają się idealnie pasować do siebie ;)
OdpowiedzUsuń