niedziela, 6 grudnia 2015

#306 Wegańskie trufle w trzech smakach


PRZEPIS BAZOWY
45 trufli (po 15 trufli każdego rodzaju)
  • 400g czekolady gorzkiej (w zależności od preferowanej słodkości trufli; polecam jednak użyć czekolady gorzkiej min.65-70%) 
  • 400ml płynnego mleczka kokosowego (u mnie o zawartości tłuszczu 13,6%)
  • 30g wegańskiej margaryny (można ewentualnie zastąpić olejem kokosowym)
TRUFLE I:
  • 1/3 przepisu bazowego
  • 1/4 łyżeczki chilli w proszku
  • 1 laska wanilii
  • mieszanka do obtaczania: 1 łyżka karobu + 1 łyżka cynamonu + 1 łyżka kakao
TRUFLE II
  • 1/3 przepisu bazowego
  • 1/4-1/3 łyżeczki soli
  • posiekane orzeszki ziemne do obtaczania (75g)
TRUFLE III
  • 1/3 przepisu bazowego
  • 1 łyżeczka wody różanej
  • wiórki kokosowe do obtaczania (ok.50g)


Zaczynam od przygotowania bazy do trufli. Do rondelka wrzucam posiekaną drobno czekoladę, wlewam mleczko kokosowe i dodaję margarynę. Masę podgrzewam na minimalnym ogniu, co jakiś czas ją mieszając, do czasu, gdy nabierze jednolitej konsystencji. Następnie dzielą ją na 3 części i przekładam do 3 miseczek.

Do I miseczki dodaję chilli i nasiona z 1 laski wanilii (laskę wanilii kroję wzdłuż na pół i tępą stroną noża wydobywam nasiona). Masę dokładnie mieszam.
Do II miseczki dodaję sól. Masę dokładnie mieszam.
Do III miseczki dodaję wodę różaną. Masę dokładnie mieszam.

Miseczki owijam folią aluminiową lub spożywczą. Wstawiam je do zamrażarki na 50-60 minut. Co ok.20 minut wyjmuję miseczki i mieszam masy na trufle.

Gdy masy trochę stwardnieją (uwaga! nie zastygną one całkowicie), wyjmuję pierwszą z nich. W miseczce łączę karob z cynamonem i kakao. Małą łyżeczką nabieram masę wielkości orzecha włoskiego, formuję z niej w dłoniach kulkę, a następnie wrzucam ją do mieszanki i dokładnie obtaczam nią kulkę. Trufle układam w słoiku/pojemniku i wstawiam do lodówki.
Trufle nr II i III formuję w ten sam sposób. Jedyną różnicą jest dekoracja- trufle nr II obtaczam w posiekanych orzechach, a trufle nr III we wiórkach kokosowych.

Przygotowane w ten sposób trufle przechowuję w lodówce.




Prezenty na Mikołajki II Jesienne słodkości! Kuchnia wegetariańska i wegańska


4 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...