PRZEPIS
wyszło mi 8 średnich racuszków i 3 większe
- 2 szklanki mąki pszennej
- 50g świeżych drożdży
- 4 łyżeczki cukru
- 250g borówek
- 2 jajka
- 1 szklanka ciepłego mleka
- cynamon
- (opcjonalnie-2 łyżki płatków gryczanych)
Drożdże, cukier, łyżeczkę mąki i łyżkę mleka mieszam w kubeczku. Do dużej miski (ważne, aby była duża, bo ciasto sporo urośnie) wsypuję pozostałą część mąki i cynamon, dodaję jajka, wlewam resztę mleka i dodaję mieszankę z drożdżami. Dokładnie mieszam ciasto, aby nie było grudek. Następnie dodaję borówki i delikatnie mieszam. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło. Po tym czasie nabieram łyżką porcje ciasta i smażę racuchy na dobrze rozgrzanym oleju. Usmażone racuszki odsączam papierowymi ręczniczkami z nadmiaru tłuszczu.
Wyglądają obłędnie:) Chętnie spróbujemy:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!
ooo muszę ich koniecznie spróbować! :)
OdpowiedzUsuń