poniedziałek, 29 lipca 2013

⌠№ 25⌡Drożdżowe racuchy z borówkami

Muszę przyznać, że to był mój debiut jeśli chodzi o racuchy drożdżowe. Wyszły takie jak babcine-pulchne, pachnące i delikatne w smaku. Takie racuszki można jeść z dowolnymi dodatkami. Ja swoje podałam z jogurtem wymieszanym z cynamonem. Pycha!


PRZEPIS
wyszło mi 8 średnich racuszków i 3 większe
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 50g świeżych drożdży
  • 4 łyżeczki cukru
  • 250g borówek
  • 2 jajka
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • cynamon
  • (opcjonalnie-2 łyżki płatków gryczanych)


Drożdże, cukier, łyżeczkę mąki i łyżkę mleka mieszam w kubeczku. Do dużej miski (ważne, aby była duża, bo ciasto sporo urośnie) wsypuję pozostałą część mąki i cynamon, dodaję jajka, wlewam resztę mleka i dodaję mieszankę z drożdżami. Dokładnie mieszam ciasto, aby nie było grudek. Następnie dodaję borówki i delikatnie mieszam. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło. Po tym czasie nabieram łyżką porcje ciasta i smażę racuchy na dobrze rozgrzanym oleju. Usmażone racuszki odsączam papierowymi ręczniczkami z nadmiaru tłuszczu.





3 komentarze :

  1. Wyglądają obłędnie:) Chętnie spróbujemy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo muszę ich koniecznie spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...