PRZEPIS
na 1 dużą porcję
- 4 płaty makaronu do lasagne
- 1 średnia cebula
- pół papryki
- kilka zielonych oliwek
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 jajko
- sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżki octu balsamicznego, 1/2 łyżeczki musztardy, 1/2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka nasion słonecznika
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
Do wrzącej wody wkładam płaty makaronu i gotuję ok.12-15 minut. W tym czasie przygotowuję farsz. Na patelni podsmażam posiekaną cebulą i pokrojoną w kostkę paprykę. Odcedzam tuńczyka z wody, kroję oliwki w krążki i wrzucam wszystko na patelnię. Całość doprawiam do smaku i smażę kilka minut. Na końcu dodaję roztrzepane jajko i chwilę podsmażam. Na suchej patelni prażę nasiona słonecznika. W miseczce przygotowuję sos.
Ugotowany makaron odcedzam i szybko oddzielam od siebie płaty, żeby się nie skleiły. Na talerzu układam płat makaronu, następnie wykładam część farszu i posypuję bazylią i oregano. W takiej samej kolejności układam kolejne warstwy. Całość polewam sosem i posypuję prażonym słonecznikiem.
bardzo fajny pomysł na obiad ! nie przepadam specjalnie za mięsem mielonym dlatego zamiana go na tuńczyka i coś dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńJa jednak wole a mięsem mielonym, ale wiadomo kto co lubi :)
OdpowiedzUsuńmniam :) chętnie spróbuje tuńczyka w nowej odsłonie :D
OdpowiedzUsuń