piątek, 15 listopada 2013

⌠№ 59⌡ Lasagne z tuńczykiem


PRZEPIS
na 1 dużą porcję
  • 4 płaty makaronu do lasagne
  • 1 średnia cebula
  • pół papryki
  • kilka zielonych oliwek
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 jajko
  • sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżki octu balsamicznego, 1/2 łyżeczki musztardy, 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano


Do wrzącej wody wkładam płaty makaronu i gotuję ok.12-15 minut. W tym czasie przygotowuję farsz. Na patelni podsmażam posiekaną cebulą i pokrojoną w kostkę paprykę. Odcedzam tuńczyka z wody, kroję oliwki w krążki i wrzucam wszystko na patelnię. Całość doprawiam do smaku i smażę kilka minut. Na końcu dodaję roztrzepane jajko i chwilę podsmażam. Na suchej patelni prażę nasiona słonecznika. W miseczce przygotowuję sos. 
Ugotowany makaron odcedzam i szybko oddzielam od siebie płaty, żeby się nie skleiły. Na talerzu układam płat makaronu, następnie wykładam część farszu i posypuję bazylią i oregano. W takiej samej kolejności układam kolejne warstwy. Całość polewam sosem i posypuję prażonym słonecznikiem.


3 komentarze :

  1. bardzo fajny pomysł na obiad ! nie przepadam specjalnie za mięsem mielonym dlatego zamiana go na tuńczyka i coś dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jednak wole a mięsem mielonym, ale wiadomo kto co lubi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam :) chętnie spróbuje tuńczyka w nowej odsłonie :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...