Z braku czasu, jako nadzienie, użyłam gotowej masy makowej, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ją w domu samodzielnie :-)
PRZEPIS
na 24 ciasteczka
kruche ciasto:
- 1 i 1/8 szklanki maki pszennej + trochę do podsypywania
- 1/8 szklanki cukru pudru
- 100g zimnego masła
- płaska łyżka śmietany 18%
- 1 żółtko
wypełnienie:
- ok. 400g masy makowej
Wszystkie składniki na kruche ciasto umieszczam w misce i szybko zagniatam. Ciasto wkładam do foliowej torebki i umieszczam w lodówce na ok.1,5-2h.
Stolnicę obsypuję mąką. Ciasto wyjmuję z lodówki i dzielę je na 4 części. Każdą część rozwałkowuję na kształt koła i dzielę na 8 części. Zostawiając ok.1cm miejsca od brzegu (od łuku) nakładam porcję masy makowej i roluję do środka tworząc rogalik. Następnie dokładnie zlepiam rogi. Tak przygotowane rogaliki układam na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 190st. przez ok.25 minut.
Po wystudzeniu ozdabiam lukrem i posypką.
Po wystudzeniu ozdabiam lukrem i posypką.
Maku nie lubię, ale pomysł fajny :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie. Porywam jednego do popołudniowej kawki :)
OdpowiedzUsuńIdealne na przedświąteczny deser!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co z makiem :)
ciekawy pomysl :) dziękuję za udział w akcji :)
OdpowiedzUsuń