sobota, 21 grudnia 2013

⌠№ 68⌡ Makowe zawijańce

Kilka miesięcy temu zamieściłam przepis na pyszne kruche rogaliki z konfiturą. Nowa wersja jest udoskonalona i ciasto kruche wychodzi jeszcze smaczniejsze.
Z braku czasu, jako nadzienie, użyłam gotowej masy makowej, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ją w domu samodzielnie :-)


PRZEPIS
na 24 ciasteczka
kruche ciasto:
  • 1 i 1/8 szklanki maki pszennej + trochę do podsypywania
  • 1/8 szklanki cukru pudru
  • 100g zimnego masła
  • płaska łyżka śmietany 18%
  • 1 żółtko
wypełnienie:


Wszystkie składniki na kruche ciasto umieszczam w misce i szybko zagniatam. Ciasto wkładam do foliowej torebki i umieszczam w lodówce na ok.1,5-2h.
Stolnicę obsypuję mąką. Ciasto wyjmuję z lodówki i dzielę je na 4 części. Każdą część rozwałkowuję na kształt koła i dzielę na 8 części. Zostawiając ok.1cm miejsca od brzegu (od łuku) nakładam porcję masy makowej i roluję do środka tworząc rogalik. Następnie dokładnie zlepiam rogi. Tak przygotowane rogaliki układam na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 190st. przez ok.25 minut.
Po wystudzeniu ozdabiam lukrem i posypką.





4 komentarze :

  1. Maku nie lubię, ale pomysł fajny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie. Porywam jednego do popołudniowej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne na przedświąteczny deser!
    Uwielbiam wszystko co z makiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawy pomysl :) dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...