sobota, 25 stycznia 2014

⌠№ 77⌡ Bananowy bochenek z bakaliami i czekoladą

Przepis autorstwa jednego z moich ulubionych kucharzy (w moim osobistym rankingu zaraz obok Gordona Ramsaya) - Nigelli Lawson. Chlebek jest mięciutki, wilgotny, zawiera dużo bakalii i nie jest za słodki. Po prostu idealny!



PRZEPIS
na formę keksówkę
  • 150g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 100g cukru trzcinowego muscovado
  • 4 małe banany, rozgniecione
  • 2 jajka
  • 175g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g posiekanej czekolady (u mnie gorzka 70% ze skórką pomarańczy)
  • 100g suszonej żurawiny, namoczonej w dowolnym alkoholu ( u mnie Finlandia porzeczkowa)
  • garść posiekanych migdałów
  • 2 łyżki wiórek kokosowych


Masło, olejek waniliowy i cukier ucieram mikserem. Stopniowo dodaję banany i jajka. Do osobnej miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Następnie wsypuję suche składniki do masy z bananami, mieszam. Na koniec dodaję wszystkie pozostałe składniki (czekoladę i bakalie). Ciasto piekę w 170st. przez ok.45-50 minut.






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...