Przepis autorstwa jednego z moich ulubionych kucharzy (w moim osobistym rankingu zaraz obok Gordona Ramsaya) - Nigelli Lawson. Chlebek jest mięciutki, wilgotny, zawiera dużo bakalii i nie jest za słodki. Po prostu idealny!
na formę keksówkę
- 150g roztopionego masła
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 100g cukru trzcinowego muscovado
- 4 małe banany, rozgniecione
- 2 jajka
- 175g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g posiekanej czekolady (u mnie gorzka 70% ze skórką pomarańczy)
- 100g suszonej żurawiny, namoczonej w dowolnym alkoholu ( u mnie Finlandia porzeczkowa)
- garść posiekanych migdałów
- 2 łyżki wiórek kokosowych
Masło, olejek waniliowy i cukier ucieram mikserem. Stopniowo dodaję banany i jajka. Do osobnej miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Następnie wsypuję suche składniki do masy z bananami, mieszam. Na koniec dodaję wszystkie pozostałe składniki (czekoladę i bakalie). Ciasto piekę w 170st. przez ok.45-50 minut.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz