czwartek, 13 lutego 2014

⌠№ 94⌡ Pączki hiszpańskie

Miałam ochotę na zrobienie czegoś z ciasta parzonego i w trakcie przeglądania różnych przepisów natknęłam się właśnie na te pączki. Wykonanie jest dosyć czasochłonne, ale warto się chwilkę pomęczyć, bo naprawdę smakują lepiej niż te kupne z cukiernii. Choć Tłusty Czwartek dopiero za dwa tygodnie, to ja gorąco zachęcam do wypróbowania ich wcześniej! Przecież można wtedy zrobić kolejne, prawda? :))))


 PRZEPIS (Inspiracja)
duży talerz pączków (jak na zdjęciu) i mały talerzyk
ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 150g masła
  • 300g mąki pszennej 
  • 6 jajek
  • szczypta soli
dekoracja:
  • lukier: 300g cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny, 5 łyżek ciepłej wody
  • kolorowe posypki


Do garnka wlewam wodę, dodaję masło i doprowadzam do zagotowania. 


Następnie zmniejszam ogień, szybko wsypuję mąkę i energicznie mieszam, aż ciasto zacznie ładnie odchodzić od ścianek garnka i stanie się "szkliste". Ciasto przekładam do miski i odstawiam do ostygnięcia.


Ostudzone ciasto miksuję i stopniowo dodaję do ciasta jajka. Na blacie kuchennym rozkładam papier do pieczenia i smaruję go dosyć obficie olejem (aby ciasto się nie przyklejało). 
Ja swoje pączki robiłam w dwóch kształtach-"kule" i oponki.

KULE:

Odrywam porcje ciasta i formuję w dłoniach małe kulki (uwaga! pączki sporo wyrosną).

OPONKI:

Część masy przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką tworzącą "fale"

Porada: Do słoika wkładam rękawa cukierniczy "dzióbkiem" do dołu, a nadmiar materiału z rękawa owijam wokół miejsca, w którym zakręca się słoik. Następnie za pomocą lekko naoliwionej łyżki przekładam ciasto do rękawa (nie nakładam za dużo, mnie więcej do połowy). Nadmiar materiału zbieram i skręcam. Rękaw jest gotowy do użycia.

Wyciskam porcje ciasta i tworzę małe okręgi.



Pączki smażę partiami na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju, do czasu, aż staną się lekko złociste. Gotowe pączki odcedzam łyżką ("czerpakiem") i odkładam na talerz. Nadmiar tłuszczu odsączam papierowymi ręczniczkami. Odstawiam do ostygnięcia.
W miseczce mieszam cukier puder z sokiem z cytryny i wodą. Na talerzyk wysypuję posypki.


Każdego pączka polewam lukrem i obtaczam w posypce.





Tłusty czwartek 2014


4 komentarze :

  1. nie robiłam jeszcze nigdy wcześniej własnych pączków, ale w końcu przyjdzie czas, że spróbuję :) twoje wyszły fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To był mój pierwszy raz z pączkami, ale jak to mówią lepiej późno niż wcale :D Pączki okazały się łatwiejsze do zrobienia niż mi się wcześniej wydawało, więc polecam ;)

      Usuń
  2. Dobrze zrobić jedną partię takich pączków przed Tłustym Czwartkiem, bo przecież trzeba wypróbować przepis (i przy okazji zjeść trochę słodkości :D) :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...