poniedziałek, 17 lutego 2014

⌠№ 98⌡ Pieczona marchewkowa owsianka z cynamonową kruszonką


PRZEPIS (Inspiracja)
na 2 kokilki
  • 60g płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • kilka posiekanych migdałów
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 50g startej marchewki
  • 60ml mleka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
+dodatkowo na kruszonkę:
  • 1 łyżka mąki orkiszowej razowej
  • 1,5 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu


Owsiankę przygotowuję dzień wcześniej. Do miseczki wsypuję/wlewam wszystkie składniki i dokładnie mieszam. W osobnej miseczce z podanych składników tworzę kruszonkę (składniki rozcieram między palcami). Kokilki smaruję masłem i obsypuję mąką. Do każdej nakładam połowę masy i posypuję z wierzchu połową kruszonki. Kokilki przykrywam z wierzchu folią aluminiową i wstawiam na noc do lodówki, aby płatki wchłonęły płyn i lekko napęczniały. Rano wystawiam kokilki z lodówki. Piekę w 180st. przez ok. 20 minut.


      


5 komentarzy :

  1. ta kruszonka to mistrzostwo świata :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak dla mnie idealna jest! i jeszcze ta kruszonka to świetny pomysł :) ja ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda jak jednoporcjowe ciasto! Pychota :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...