na 2 kokilki
- 60g płatków owsianych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- kilka posiekanych migdałów
- 1 łyżka cukru brązowego
- 50g startej marchewki
- 60ml mleka
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 jajko
+dodatkowo na kruszonkę:
- 1 łyżka mąki orkiszowej razowej
- 1,5 łyżeczki cukru brązowego
- 1 łyżeczka masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Owsiankę przygotowuję dzień wcześniej. Do miseczki wsypuję/wlewam wszystkie składniki i dokładnie mieszam. W osobnej miseczce z podanych składników tworzę kruszonkę (składniki rozcieram między palcami). Kokilki smaruję masłem i obsypuję mąką. Do każdej nakładam połowę masy i posypuję z wierzchu połową kruszonki. Kokilki przykrywam z wierzchu folią aluminiową i wstawiam na noc do lodówki, aby płatki wchłonęły płyn i lekko napęczniały. Rano wystawiam kokilki z lodówki. Piekę w 180st. przez ok. 20 minut.
Cudo na talerzu :D
OdpowiedzUsuńta kruszonka to mistrzostwo świata :)
OdpowiedzUsuńSwietna <3
OdpowiedzUsuńjak dla mnie idealna jest! i jeszcze ta kruszonka to świetny pomysł :) ja ciasto!
OdpowiedzUsuńWygląda jak jednoporcjowe ciasto! Pychota :)
OdpowiedzUsuń