na 2 kokilki
- 60g płatków owsianych
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 łyżeczka przyprawy do piernika
 - kilka posiekanych migdałów
 - 1 łyżka cukru brązowego
 - 50g startej marchewki
 - 60ml mleka
 - 1 łyżka jogurtu naturalnego
 - 1 jajko
 
+dodatkowo na kruszonkę:
- 1 łyżka mąki orkiszowej razowej
 - 1,5 łyżeczki cukru brązowego
 - 1 łyżeczka masła
 - 1/2 łyżeczki cynamonu
 
Owsiankę przygotowuję dzień wcześniej. Do miseczki wsypuję/wlewam wszystkie składniki i dokładnie mieszam. W osobnej miseczce z podanych składników tworzę kruszonkę (składniki rozcieram między palcami). Kokilki smaruję masłem i obsypuję mąką. Do każdej nakładam połowę masy i posypuję z wierzchu połową kruszonki. Kokilki przykrywam z wierzchu folią aluminiową i wstawiam na noc do lodówki, aby płatki wchłonęły płyn i lekko napęczniały. Rano wystawiam kokilki z lodówki. Piekę w 180st. przez ok. 20 minut.
Cudo na talerzu :D
OdpowiedzUsuńta kruszonka to mistrzostwo świata :)
OdpowiedzUsuńSwietna <3
OdpowiedzUsuńjak dla mnie idealna jest! i jeszcze ta kruszonka to świetny pomysł :) ja ciasto!
OdpowiedzUsuńWygląda jak jednoporcjowe ciasto! Pychota :)
OdpowiedzUsuń