Granola jest świetna do mleka, jogurtu lub jako samodzielna przekąska. Ja wykorzystałam ją także jako dodatek do omleta (KLIK).
P.S. Główne składniki podpatrzyłam tutaj, ale postawiłam na trochę inne dodatki smakowe.
Kokosowa granola na gruszkowo-bananowym musie
PRZEPIS
- 1 szklanka płatków żytnich
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki płatków quinoa
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 2/3 szklanki pestek dynii
- 1 szklanka rodzynek
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- 2/3 szklanki orzechów laskowych
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu z agawy
- 2 małe banany
- 1/2 gruszki
Do miski wsypuję płatki, wiórki, pestki dynii, rodzynki i żurawinę. Orzechy laskowe siekam na drobne kawałki i dodaję do mieszanki. W rondelku rozpuszczam syrop z agawy z olejem kokosowym. W miseczce blenduję banana z gruszką. Następnie łączę wszystkie mokre składniki z suchymi i dokładnie mieszam. Masę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Granolę piekę w 175st. przez ok.30-35 minut. W trakcie pieczenia kilka razy mieszam składniki, aby równomiernie się upiekły. Gotową granolę odstawiam do całkowitego przestudzenia, a następnie przekładam do słoika.
Oooo ciekawy smak! Ja w sobotę planuję robić pierwszą domową granolę :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam i przepis jest swietny mysle ze skorzystam :)
OdpowiedzUsuńDomowa jest najlepsza
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Taka granola jest na pewno bardziej chrupiąca od tych kupnych :)
OdpowiedzUsuńwow.. domowa rządzi, ja to wiem :D
OdpowiedzUsuńMeega ;)
najlepsza? to nie ma co zwlekać z jej robieniem - zabieram się do roboty! zresztą jeśli mowa o kokosie- to ona nie może nie smakować najlepiej ! :D
OdpowiedzUsuńJestem uzależniona od domowej granoli! :)
OdpowiedzUsuń