środa, 2 lipca 2014

#203 Warstwy! Cebula ma warstwy! Serniczek ma warstwy...

Uświadomiłam sobie wczoraj, że dawno nie dodawałam żadnego przepisu śniadaniowego. Ja od jakiegoś czasu męczę (nie żeby to była jakaś kara, wręcz przeciwnie^^) wszelkiego typu smoothie i koktajle owocowo-warzywne. Bratu z kolei wymyślam różne lodówkowe śniadania (jego ulubione). Nie wszystkie są warte publikowania, ale tymi ciekawszymi się z Wami podzielę.
Tytuł zainspirowany oczywiście cytatem ze Shreka :D


p.s.Przepis na indyjską pastę z soczewicy dodam po południu :)


Orzechowy serniczek z ricotty przełożony kokosową granolą z patelni i plastrami brzoskwini

PRZEPIS
granola:
  • 3 łyżki płatków owsianych 
  • 1 łyżeczka chipsów kokosowych Skworcu*
  • 1/2 łyżeczki sezamu
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka miodu
serniczek:
  • 250g ricotty
  • 1 czubata łyżeczka masła orzechowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 płaska łyżeczka agaru Skworcu + 2 łyżeczki wody


Na suchej patelni prażę na złocisty kolor płatki owsiane, chipsy kokosowe i sezam. Następnie przesypuję granolę do miseczki, dodaję olej kokosowy oraz miód, mieszam. 
Do rondelka wrzucam ricottę, masło orzechowe oraz miód i doprowadzam do zagotowania składników. W miseczce łączę agar z wodą, a następnie dodaję je do rondelka. Całość gotuję przez kilka minut, cały czas mieszam. 
Brzoskwinię kroję w plasterki.
Do słoiczka nakładam naprzemiennie warstwę serniczka, granoli i plastry brzoskwini. Słoik wstawiam na noc do lodówki.

      



~~~~

(Poniższe zdjęcia pochodzą ze strony firmy Skworcu.)


Jest to substancja żelująca będąca zamiennikiem żelatyny, dzięki czemu mogą spożywać ją wegetarianie i weganie.
Wspomaga eliminację toksyn oraz trawienie. Zawiera również wapń oraz żelazo. Jego wartość kaloryczna to 0kcal.




*Moją krótką notatkę o chipsach kokosowych Skworcu przeczytacie tutaj.


19 komentarzy :

  1. Ale to przegenialnie wygląda, zresztą serniczek z ricotty - to nie może się nie udać ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. zdecydowanie lubię takie śniadaniowe pomysły...nie - ja je uwielbiam! :) super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm same pyszności w tym przekładańcu umieściłaś *.*
    Muszę sobie taki zrobić , koniecznie !

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobrze jest mieć siostrę, która serwuje takie pyszne śniadania! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zainspirowałaś mnie dzisiejszym serniczkiem! <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Słoiczek pełen smakowitości. :) Pięknie to wygląda. Co do agaru- sama używam i uważam , że to cudowny wynalazek.Czekam z niecierpliwością na pastę.

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie miałam problem z nadmiarem ricotty w lodówce, zainspirowałaś mnie <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Bosko się prezentuje!
    takie słoiczkowe śniadanka uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Po przeczytaniu tytułu bałam się, że zrobiłaś cebulowy sernik, hahaha :D
    Yummy !

    Opowiadaj koniecznie jak Tobie poszły te nieszczęsne maturki ? I na co złożyłaś ?
    U mnie nic szczególnego, nie popisałam się niczym oryginalnym - technologia żywności, yzienie człowieka i dietetyka :)

    Całusy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uderzyłam w Kraków :D Z tych miast, które wymieniłaś polecam Wrocław - zakochasz się, gwarantuje :)

      Usuń
    2. Ja ubolewam nad tym, że moja przygoda z Wrocławiem dobiegła końca :) Ale wiem, że W-wa jest dla Ciebie najlepszą opcją. Kochana ja nie zdawałam biologii - na Rolniczym wystarczy sama chemia :)

      Usuń
  10. kocham ten cytat, hah :D no a te twoje przepisy (nie tylko śniadaniowe!) jeszcze bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Niesamowity! Uwielbiam takie warstwowe cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Woah! To połączenie smaków musiało być cudowne!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...