Ja podałam swoje burgery z grillowanymi warzywami i sosem, ale równie dobrze można je wsadzić do bułki, dodać trochę świeżych warzyw i zajadać.
To jak, skusicie się na wege burgera?
PRZEPIS
na 11 burgerów
- 4 łyżki eko soczewicy brązowej Symbio
- 1 szklanka eko kaszy jaglanej Symbio
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 2/3 szklanki eko nasion słonecznika Symbio
- 5 czubatych łyżek bułki tartej (najlepiej domowej)
- 3 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, kurkuma, gałka muszkatołowa, słodka papryka, czosnek granulowany
Soczewicę zalewam wodą i moczę 8-12 godzin. Następnie gotuję ją przez ok.8 minut. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju kokosowego i wrzucam odsączoną soczewicę. Smażę ją do czasu, gdy lekko się przybrązowi.
Kaszę jaglaną przepłukuję wodą, a następnie gotuję ją (najlepiej lekko ją rozgotować, aby burgery lepiej się kleiły).
Marchewki obieram i ścieram na tarce o małych oczkach. Cebulę kroję w piórka i prażę na suchej patelni, aby lekko się zezłociła.
Pestki słonecznika prażę na suchej patelni, na złocisty kolor.
Wszystkie przygotowane składniki łączę w misce. Dodaję bułkę tartą i mąkę. Całość doprawiam do smaku i mieszam.
Blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Następnie formuję okrągłe burgery. Piekę je w 200st. przez ok.40-45 minut. W połowie czasu pieczenia, przewracam burgery na drugą stronę.
Gotowe burgery podaję z dodatkami (przepisy pod spodem).
Kaszę jaglaną przepłukuję wodą, a następnie gotuję ją (najlepiej lekko ją rozgotować, aby burgery lepiej się kleiły).
Marchewki obieram i ścieram na tarce o małych oczkach. Cebulę kroję w piórka i prażę na suchej patelni, aby lekko się zezłociła.
Pestki słonecznika prażę na suchej patelni, na złocisty kolor.
Wszystkie przygotowane składniki łączę w misce. Dodaję bułkę tartą i mąkę. Całość doprawiam do smaku i mieszam.
Blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Następnie formuję okrągłe burgery. Piekę je w 200st. przez ok.40-45 minut. W połowie czasu pieczenia, przewracam burgery na drugą stronę.
Gotowe burgery podaję z dodatkami (przepisy pod spodem).
_________________
Grillowane warzywa z przyprawami
PRZEPIS
- 1 główka kalafiora
- 2 pęczki rzodkiewki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego muscovado
- przyprawy: sól, pieprz, imbir, cząber
Kalafiora kroję w różyczki i gotuję al dente w osolonej wodzie. Rzodkiewki kroję w małe plasterki. Warzywa wrzucam do miski. Dodaję sos sojowy, cukier i przyprawy. Całość starannie mieszam.
Na patelni grillowej rozgrzewam odrobinę oleju kokosowego. Warzywa grilluję do czasu, gdy staną się miękkie.
________________
Sos musztardowo-orzechowy z koperkiem
PRZEPIS
- 180g musztardy (u mnie ostra)
- 1 łyżka masła orzechowego
- 5-6 łyżek wody
- 2 łyżki posiekanego koperku
Składniki na sos łączę ze sobą w miseczce.
Pysznie wyglądają, uwielbiam kaszę jaglaną, tyle rzeczy można z niej zrobić :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością zrobię! Uwielbiam takie kotlety :)
OdpowiedzUsuńZapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 2800 blogów z 22 kategorii.
OdpowiedzUsuńNależy założyć konto jako bloger i w 2 krokach dodać bloga do serwisu. Nasz robot sam pobiera aktualne wpisy i prezentuje je tysiącom użytkowników którzy codziennie korzystają ze zBLOGowanych. Dla blogera to korzyść w postaci nowych czytelników i większego ruchu na blogu. Zapraszamy!
Niebo na talerzu! Narobiłaś mi na nie wielką ochotę *.*
OdpowiedzUsuńtakich jaglanych jeszcze nie jadłam, a już wiem, że mi by zasmakowały :)
OdpowiedzUsuńWszytsko przepyszne :)
OdpowiedzUsuńburgery jaglane uwielbiam!:)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie jadłam takich wege burgerów! Kusisz :)
OdpowiedzUsuńpo prostu uwielbiam twoje pomysły <3!
OdpowiedzUsuńJeszcze nie miałam okazji spróbować takich burgerów, ale widzę, że musiały być smaczne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają mega smacznie. <3
OdpowiedzUsuńostatnio co chwila zapiekamy w domu warzywa, są przepyszne :) koniecznie wypróbuję je w duecie z sosem, który proponujesz! a o tym, że jaglane burgery smakują świetnie, już nie raz się przekonałam :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie zdrowe wersje burgerów. Ich smak w niczym nie ustępuje tym tradycyjnym a wiadomo, że zdrowie aż od nich bije :)
OdpowiedzUsuń