piątek, 15 sierpnia 2014

#228 Burgery jaglane z prażonym słonecznikiem

Będąc kilka tygodni temu w Poznaniu, miałam okazję zjeść genialne (przymiotnik zupełnie nieprzesadzony) burgery z kaszy jaglanej. Postanowiłam je dzisiaj odtworzyć. Przypomniałam sobie co w nich było, trochę dodałam na czuja. Wyszły przepyszne! Myślę, że zachwyciłyby niejednego mięsożercę.

Ja podałam swoje burgery z grillowanymi warzywami i sosem, ale równie dobrze można je wsadzić do bułki, dodać trochę świeżych warzyw i zajadać.

To jak, skusicie się na wege burgera?




PRZEPIS
na 11 burgerów
  • 4 łyżki eko soczewicy brązowej Symbio
  • 1 szklanka eko kaszy jaglanej Symbio
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 2/3 szklanki eko nasion słonecznika Symbio
  • 5 czubatych łyżek bułki tartej (najlepiej domowej)
  • 3 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, kurkuma, gałka muszkatołowa, słodka papryka, czosnek granulowany
       



Soczewicę zalewam wodą i moczę 8-12 godzin. Następnie gotuję ją przez ok.8 minut. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju kokosowego i wrzucam odsączoną soczewicę. Smażę ją do czasu, gdy lekko się przybrązowi.
Kaszę jaglaną przepłukuję wodą, a następnie gotuję ją (najlepiej lekko ją rozgotować, aby burgery lepiej się kleiły).
Marchewki obieram i ścieram na tarce o małych oczkach. Cebulę kroję w piórka i prażę na suchej patelni, aby lekko się zezłociła.
Pestki słonecznika prażę na suchej patelni, na złocisty kolor.
Wszystkie przygotowane składniki łączę w misce. Dodaję bułkę tartą i mąkę. Całość doprawiam do smaku i mieszam.
Blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Następnie formuję okrągłe burgery. Piekę je w 200st. przez ok.40-45 minut. W połowie czasu pieczenia, przewracam burgery na drugą stronę.
Gotowe burgery podaję z dodatkami (przepisy pod spodem).

                           

    


_________________

 Grillowane warzywa z przyprawami

PRZEPIS
  • 1 główka kalafiora
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego muscovado
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir, cząber


Kalafiora kroję w różyczki i gotuję al dente w osolonej wodzie. Rzodkiewki kroję w małe plasterki. Warzywa wrzucam do miski. Dodaję sos sojowy, cukier i przyprawy. Całość starannie mieszam. 
Na patelni grillowej rozgrzewam odrobinę oleju kokosowego. Warzywa grilluję do czasu, gdy staną się miękkie.


________________

 Sos musztardowo-orzechowy z koperkiem

PRZEPIS
  • 180g musztardy (u mnie ostra)
  • 1 łyżka masła orzechowego 
  • 5-6 łyżek wody
  • 2 łyżki posiekanego koperku


Składniki na sos łączę ze sobą w miseczce.



13 komentarzy :

  1. Pysznie wyglądają, uwielbiam kaszę jaglaną, tyle rzeczy można z niej zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z pewnością zrobię! Uwielbiam takie kotlety :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 2800 blogów z 22 kategorii.
    Należy założyć konto jako bloger i w 2 krokach dodać bloga do serwisu. Nasz robot sam pobiera aktualne wpisy i prezentuje je tysiącom użytkowników którzy codziennie korzystają ze zBLOGowanych. Dla blogera to korzyść w postaci nowych czytelników i większego ruchu na blogu. Zapraszamy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Niebo na talerzu! Narobiłaś mi na nie wielką ochotę *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. takich jaglanych jeszcze nie jadłam, a już wiem, że mi by zasmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze nigdy nie jadłam takich wege burgerów! Kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. po prostu uwielbiam twoje pomysły <3!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze nie miałam okazji spróbować takich burgerów, ale widzę, że musiały być smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ostatnio co chwila zapiekamy w domu warzywa, są przepyszne :) koniecznie wypróbuję je w duecie z sosem, który proponujesz! a o tym, że jaglane burgery smakują świetnie, już nie raz się przekonałam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię takie zdrowe wersje burgerów. Ich smak w niczym nie ustępuje tym tradycyjnym a wiadomo, że zdrowie aż od nich bije :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...