środa, 3 grudnia 2014

#261 Wegańskie Reese's

Nigdy nie było mi dane spróbować oryginalnych Reese's, ale świadomość, że są z czekoladą i masłem orzechowym sprawiała, że czyhałam na nie od dłuższego czasu. W końcu stwierdziłam, że dłużej czekać nie warto i lepiej zabrać się za zrobienie domowej wersji.




PRZEPIS
na 9 sztuk

I warstwa:
  • 60g oleju kokosowego (ok.4 łyżki oleju w formie stałej)
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • 3-4 łyżki syropu z agawy (w zależności od preferowanej słodkości)
  • szczypta soli
II warstwa:
  • masło orzechowe (ok. 2 łyżki)
III warstwa:
  • 20g oleju kokosowego (1 czubata łyżka oleju w formie stałej)
  • 1 lekko czubata łyżka kakao
  • 1-2 łyżki syropu z agawy (w zależności od preferowanej słodkości)
  • szczypta soli


Olej kokosowy rozpuszczam w rondelku. Dodaję kakao i syrop z agawy. Całość mieszam i podgrzewam 1-2 minuty na najmniejszym ogniu. Na spód silikonowych foremek (najlepsze będą takie do muffinek) wylewam część czekoladowej masy i wstawiam je do lodówki na 15 minut. Po tym czasie wyjmuję je i na wierzch każdej nakładam masło orzechowe. Następnie przykrywam je pozostałą częścią czekolady (najłatwiej zrobić to za pomocą pędzelka; gdyby masa zdążyła bardzo zgęstnieć  przed nałożeniem, należy ją podgrzać). Tak przygotowane foremki wstawiam do lodówki na kilka godzin, aby stężały.
Czekoladki przechowuję w lodówce.





Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorówEko Ciasta i Eko DeseryPrezenty na Mikołajki


21 komentarzy :

  1. i ja nigdy tych czekoladek nie jadlam, domowe na pewno smakuja jeszcze lepiej!
    podeslij mi kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też nie jadłam tych oryginalnych czekoladek, ale chętnie zrobię twoją wersję :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Też nie miałam okazji ich próbować, chociaż smaki, które w sobie zawierają są wystarczająco przekonywujące, żebym zabrała się za ich zrobienie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam tych czekoladek ale te domowe to dobry pomysł ;) Czym zastąpić olej kokosowy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zastąpić tylko masłem (stężeje w lodówce tak jak olej kokosowy) :)

      Usuń
  5. genialny przepis, koniecznie do wypróbowania!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczny pomysł ! zapisuje przepis i zrobię w weekend :) !

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham oryginalne Reese's! Takie to fajna gratka ;) Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  8. masło orzechowe! zgaduje, że przepis zdobyłby moje serce, szkoda , ze nie mogę jeść kakao. Zawsze mozna to czyms zastąpic :]
    zapraszam; http://healthy-dreams.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można by było spróbować np. z karobem zamiast kakao :)

      Usuń
  9. obłędne! koniecznie się za nie zabiorę :) domowe muszą być sto razy lepsze od kupnych, choć jeszcze ani tych nie jadłam ;D zawsze uważam, ze to co domowe zdrowsze i smaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny pomysł :D
    Mi było dane je jadać :D dostawałam je w prezencie od członka rodziny :) Pamiętam do dzis ich smak :) Ciekawa jestem czy takie domowe wegańskie są równie dobre jak tamte:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Widziałam dużo tych przepisów, ale nigdy nie miałam okazji zrobić ich samodzielnie... ale wiesz, jestem sama w domu, więc mam chwilę czasu dla siebie - jest pretekst to zrobienia reese'ów :)

    OdpowiedzUsuń
  12. łaaał! ale świetny pomysł!! wyglądają wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  13. Miód albo syrop klonowy może być jako slodzidlo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, sprawdzi się i jedno, i drugie, choć wersja z miodem nie będzie już wegańska ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...