niedziela, 1 marca 2015

#280 Kurczak w sosie mole poblano

Na sos mole poblano natknęłam się kilka lat temu. O ile połączenie czekolady z chili nie wydało mi się niczym nadzwyczajnym, to podanie tego sosu do mięs, ryb czy owoców morza wywołało u mnie niemałe zdziwienie. Trochę czasu minęło zanim odważyłam się go wypróbować. Muszę przyznać, że moje obawy okazały się niesłuszne.

Pierś z kurczaka poszetowałam w bulionie, dzięki czemu mięso było niesamowicie soczyste, sos mole poblano nadał mu charakteru i pikanterii, a dla złagodzenia smaków i zrównoważenia tej ostrości, danie podałam z ryżem jaśminowym z kokosową nutą i z orzeźwiającą surówką ze szpinaku.

Krótko podsumowując: Meksykanie wiedzą, co dobre!


PRZEPIS (ogólny pomysł na danie podpatrzyłam u Jamiego Olivera)
3-4 porcje

bulion warzywny:
  • 2 cebule
  • 2 duże marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego w formie stałej
  • 1,6l wrzątku
  • przyprawy: 2 łyżeczki nasion kolendry, 1 łyżeczka nasion jałowca, 1 łyżeczka nasion ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki nasion czarnego pieprzu. 2 liście laurowe, 1 łyżeczka kurkumy, 1/4 łyżeczki cynamonu, sól morska ziołowa
+dodatkowo: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka

mole poblano:
  • ok.12-14 pojedynczych łodyżek szczypiorku grubego 
  • 60g masła orzechowego 
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • 200 ml wrzątku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki bulionu warzywnego (z przepisu wyżej)
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka gomasio
  • 40g gorzkiej czekolady (minimum 70%)
  • przyprawy: sól, pieprz cayenne (ilość wedle uznania)
surówka:
  • 250g świeżego szpinaku
  • 2 średnie ogórki
  • 40g dowolnych orzechów
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
  • sól, pieprz
ryż kokosowy:
  • 240g ryżu jaśminowego
  • 2 łyżki gęstej części mleczka kokosowego
  • sól


Zaczynam od przygotowania warzyw. Cebulę kroję w piórka. Marchewkę obieram i kroję w plastry. Paprykę oczyszczam z gniazda nasiennego i kroję w średniej wielkości kawałki. Łodygi selera naciowego kroję na kilka części. Ząbki czosnku obieram i rozgniatam płaską częścią noża.
W dużym garnku roztapiam olej kokosowy. Gdy się rozgrzeje, dodaję cebulę i wszystkie przyprawy (z wyjątkiem soli i pieprzu). Cebulę podsmażam do zeszklenia. Następnie dodaję przygotowane wcześniej warzywa i zalewam je wrzątkiem. Bulion przykrywam i doprowadzam do zagotowania. Po zagotowaniu zmniejszam ogień i gotuję go przez kolejne 15-20 minut.

Piersi z kurczaka oczyszczam z błonek i tłuszczu. Obie połówki piersi kroję wzdłuż na pół. Wkładam je do gotującego się bulionu, zmniejszam ogień na minimum i przykrywam garnek pokrywką. Kurczak będzie gotowy po ok.15-20 minutach.
W tym czasie przygotowuję pozostałe części dania.

Liście szpinaku dokładnie myję, osuszam i wrzucam do miski. Dodaję pokrojone w plastry ogórki, posiekane orzechy, ocet ryżowy, oliwę z oliwek i cukier. Całość doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Surówkę dokładnie mieszam.

Ryż gotuję wg instrukcji na opakowaniu. Ugotowany ryż odcedzam i przekładam z powrotem do garnka, w którym się gotował. Dodaję mleczko kokosowe oraz sól do smaku.

Wszystkie składniki oprócz czekolady, gomasio i przypraw blenduję w mikserze na jednolitą masę. Następnie przelewam ją do rondelka oraz dodaję posiekaną czekoladę. Sos podgrzewam cały czas mieszając. Gdy czekolada się rozpuści, dodaję gomasio i resztę przypraw. Sos dokładnie mieszam i jeszcze chwilę gotuję.

Gdy kurczak będzie gotowy, wyławiam go z bulion i kroję w plastry. Układam go na talerzu i polewam mole poblano. Obok kurczaka wykładam ryż, polewam go odrobiną bulionu warzywnego i wykładam trochę warzyw z bulionu. Danie podaję z surówką ze szpinaku.





Meksyk od kuchni


10 komentarzy :

  1. Gdybym miała te gomasio to bym zrobiła ten sos..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz w łatwy sposób zrobić gomasio w domu :) Potrzebne są tylko 2 składniki-sezam i sól (w stosunku 10:1). Sezam trzeba podprażyć na złocisty kolor na suchej patelni, potem połączyć go z solą, a następnie krótko zblendować składniki w mikserze lub ugnieść je w moździerzu ;)

      Usuń
  2. Pierwsze widzę, pierwsze słyszę. Bardzo bogaty w składniki ten sos. Chyba się pokuszę o jego przygotowanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią skradłabym Ci ten talerz z całą jego zawartością :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kurczaka chętnie zamieniłabym na tofu i cieszyła się smakiem - ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda. Zestawienie kolorów robi wrażenie :)
    Co do czekolady i chilli to jedna z nas uwielbia to połączenie a druga szczerze go nienawidzi :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Przyznam szczerze, że nie jadłam jeszcze mole poblano, aż wstyd się przyznać...

    OdpowiedzUsuń
  7. wow.. zaskakujące i intrygujące danie... dla mnie bomba! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękna prezentacja :-) Skradłabym kawałeczek mięska na spróbowanie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...