Dojrzały banan to największy sprzymierzeniec słodkich wypieków. Nadaje naturalnej słodkości, świetnie 'skleja' składniki zastępując jajko, a wypieki są dzięki niemu przyjemnie wilgotne.
Chlebek bananowy to fajna propozycja na śniadanie. Jest prosty w przygotowaniu, długo zachowuje świeżość i można stworzyć wiele wariacji na jego temat. Ja postawiłam na dodatek kawy i orzechów, a chlebek podałam z kremem kokosowym i surowym ziarnem kakaowca.
Po takim śniadaniu zastrzyk energii gwarantowany!
PRZEPIS
- 4 duże, bardzo dojrzałe banany
- 100g masła orzechowego typu 'crunchy'
- 3-4 łyżki syropu klonowego (można zastąpić innym słodzidłem lub całkowicie pominąć)
- 300g ekologicznej skrobi z manioku Symbio (można zastąpić dowolną mąką; chlebek świetnie wychodzi z mąki gryczanej)
- 100g ekologicznej mąki migdałowej Symbio
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- (opcjonalnie- dowolne dodatki, np. suszona żurawina, płatki migdałowe itp.)
Banany rozgniatam w misce za pomocą widelca. Dodaję masło orzechowe i syrop klonowy. Składniki miksuję. Do osobnej miski przesiewam suche składniki (skrobię, mąkę, kawę, sodę i proszek), a następnie stopniowo dodaję je do składników mokrych cały czas miksując. Masę przelewam do silikonowej keksówki (lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia). Chlebek piekę w 180st. przez 35-40 minut.
Uwielbiam wszelkiego rodzaju chlebki bananowe! To chyba mój ulubiony wypiek :)
OdpowiedzUsuńMa taką ciemną obwódkę jak zakalec ale na pewno nim nie jest ;)
OdpowiedzUsuńStrukturę ma idealną! :)
OdpowiedzUsuńBanan to fantastyczne spoiwo i takie uniwersalne :D
OdpowiedzUsuńNie wyobrażam sobie życia bez bananów! Genialny przepis :)
OdpowiedzUsuńpo pierwsze - uwielbiam dojrzałe banany, po drugie - wypieki z ich udziałem, po trzecie - kocham chlebek bananowy! :D fajnie, że jest wegański i jak pięknie wyrósł! do tego tak bardzo smacznie podany - obłęd <3
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystkie wypieki z bananem, taki chlebek to bym teraz zjadła :)
OdpowiedzUsuńChlebek bananowy to zdecydowanie najlepszy wypiek :D
OdpowiedzUsuńcudowny chlebek, pewnie zjadłabym połowę na raz!
OdpowiedzUsuńMasło orzechowe jeszcze bardziej podbija smak w takich wypiekach :D
OdpowiedzUsuńNabrałyśmy na niego ochotę a jeszcze niedawno stwierdziłyśmy, że przesyciłyśmy się bananowymi wypiekami :P
widać, że gliniasty i wiglotny, w strukturze brownie, a w smaku najlepszy - bananowy <3
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia! ;)
wow.. ale bym zjadła.. z tą mąką kokosową musi wymiatać.. <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie chlebki bananowe, a te wegańskie zawsze udają mi się najlepiej :) A Twój wygląda przepysznie i ma tyle pysznych składników w sobie :) Najbardziej podoba mi się dodatek mąki migdałowej ;)
OdpowiedzUsuń