czwartek, 19 lutego 2015

#279 Wegański chlebek bananowy

Dojrzały banan to największy sprzymierzeniec słodkich wypieków. Nadaje naturalnej słodkości, świetnie 'skleja' składniki zastępując jajko, a wypieki są dzięki niemu przyjemnie wilgotne.

Chlebek bananowy to fajna propozycja na śniadanie. Jest prosty w przygotowaniu, długo zachowuje świeżość i można stworzyć wiele wariacji na jego temat. Ja postawiłam na dodatek kawy i orzechów, a chlebek podałam z kremem kokosowym i surowym ziarnem kakaowca.
Po takim śniadaniu zastrzyk energii gwarantowany! 



PRZEPIS
  • 4 duże, bardzo dojrzałe banany
  • 100g masła orzechowego typu 'crunchy'
  • 3-4 łyżki syropu klonowego (można zastąpić innym słodzidłem lub całkowicie pominąć)
  • 300g ekologicznej skrobi z manioku Symbio (można zastąpić dowolną mąką; chlebek świetnie wychodzi z mąki gryczanej)
  • 100g ekologicznej mąki migdałowej Symbio
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • (opcjonalnie- dowolne dodatki, np. suszona żurawina, płatki migdałowe itp.)


Banany rozgniatam w misce za pomocą widelca. Dodaję masło orzechowe i syrop klonowy. Składniki miksuję. Do osobnej miski przesiewam suche składniki (skrobię, mąkę, kawę, sodę i proszek), a następnie stopniowo dodaję je do składników mokrych cały czas miksując. Masę przelewam do silikonowej keksówki (lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia). Chlebek piekę w 180st. przez 35-40 minut.




Zdrowa przekąska


14 komentarzy :

  1. Uwielbiam wszelkiego rodzaju chlebki bananowe! To chyba mój ulubiony wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ma taką ciemną obwódkę jak zakalec ale na pewno nim nie jest ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Banan to fantastyczne spoiwo i takie uniwersalne :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wyobrażam sobie życia bez bananów! Genialny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. po pierwsze - uwielbiam dojrzałe banany, po drugie - wypieki z ich udziałem, po trzecie - kocham chlebek bananowy! :D fajnie, że jest wegański i jak pięknie wyrósł! do tego tak bardzo smacznie podany - obłęd <3

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam wszystkie wypieki z bananem, taki chlebek to bym teraz zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chlebek bananowy to zdecydowanie najlepszy wypiek :D

    OdpowiedzUsuń
  8. cudowny chlebek, pewnie zjadłabym połowę na raz!

    OdpowiedzUsuń
  9. Masło orzechowe jeszcze bardziej podbija smak w takich wypiekach :D
    Nabrałyśmy na niego ochotę a jeszcze niedawno stwierdziłyśmy, że przesyciłyśmy się bananowymi wypiekami :P

    OdpowiedzUsuń
  10. widać, że gliniasty i wiglotny, w strukturze brownie, a w smaku najlepszy - bananowy <3
    Piękne zdjęcia! ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. wow.. ale bym zjadła.. z tą mąką kokosową musi wymiatać.. <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam wszelkie chlebki bananowe, a te wegańskie zawsze udają mi się najlepiej :) A Twój wygląda przepysznie i ma tyle pysznych składników w sobie :) Najbardziej podoba mi się dodatek mąki migdałowej ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...