wtorek, 15 września 2015

#299 Pita z grillowanym halloumi, warzywami i sosem szczypiorkowym


PRZEPIS
4 porcje
sos:
  • 250g nasion słonecznika
  • 250ml wody
  • 1 łyżka syropu z daktyli (można zastąpić płynnym miodem, syropem z agawy lub syropem klonowym)
  • 15-20 gałązek drobnego szczypiorku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
  • sól, pieprz
nadzienie:
  • 3 ząbki czosnku
  • 500g świeżego szpinaku
  • 500g pieczarek
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 2 średnie cukinie
  • sól morska ziołowa, pieprz
  • 250g sera halloumi
    + 4 pity (u mnie kupne; w składzie tylko mąka pszenna razowa, mąka żytnia, otręby, woda, drożdże i sól)
    natka pietruszki


    Zaczynam od przygotowania sosu. Do blendera wrzucam nasiona słonecznika i blenduję je na 'mąkę'. Dodaję pozostałe składniki. Całość blenduję na jednolitą masę i doprawiam do smaku solą i pieprzem.

    Czosnek obieram i kroję w plasterki. Na patelni rozgrzewam olej (u mnie kokosowy). Wrzucam czosnek i smażę go 2-3 minuty. Dodaję liście szpinaku i smażę je do czasu, gdy się skurczą i odparuje z nich nadmiar wody. Szpinak doprawiam do smaku solą i pieprzem. Przekładam go do miseczki.


    Pieczarki kroję w plastry. Wrzucam je na dobrze rozgrzaną, natłuszczoną patelnię. Smażę je kilka minut na dużym ogniu. Pod koniec smażenia dodaję sos sojowy oraz sól i pieprz do smaku. Pieczarki przekładam do miseczki.


    Cukinie kroję w poprzek na pół, a następnie na cienkie plastry. Wrzucam je na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię i podsmażam do czasu, gdy trochę rozmiękną. Doprawiam je do smaku solą i pieprzem. Cukinie przekładam do miseczki


    Ser halloumi kroję na 16 plastrów. Grilluję je z dwóch stron na suchej patelni grillowej lub w opiekaczu do kanapek typu panini.


    Każdą pitę kroję na pół. 


    Do każdej połówki-kieszonki nakładam porcję szpinaku, cukinii, pieczarek i 2 plastry sera halloumi. Polewam składniki czubatą łyżką sosu. Tak przygotowane pity podgrzewam przez kilka minut w rozgrzanym do 180st. piekarniku lub przez 1-2 minuty w mikrofali (najwyższa moc). Przed podaniem posypuję środek każdej pity liśćmi natki pietruszki.




    Wegetariański obiad V


    3 komentarze :

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...