czwartek, 28 stycznia 2016

#312 Ciastka daktylowe z czekoladą

PRZEPIS
16-18 sztuk
  • 2 łyżki nasion siemienia lnianego + 6 łyżek ciepłej wody
  • 200g świeżych daktyli
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
  • 50g oleju kokosowego
  • 300g mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g groszków z gorzkiej czekolady (lub posiekanej czekolady gorzkiej)
  • garść dowolnych orzechów (u mnie orzechy pekan)


Siemię lniane mielę na 'mączkę', dodaję wodę, mieszam i odstawiam na bok. Z daktyli wyjmuję pestki i blenduję z mlekiem roślinnym i olejem kokosowym na gładką masę. Dodaję napęczniałe siemię i mieszam z masą daktylową. Następnie dodaję mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia. Masę dokładnie mieszam lub miksuję. Na koniec dodaję czekoladowe groszki i posiekane orzechy. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Nabieram porcje masy i formuję okrągłe ciasteczka. Piekę je w 180 st. przez ok. 15 minut.




3 komentarze :

  1. te ciasteczka wyglądają jak z witryny piekarni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Alez one muszą być słodkie! Piękne Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciachaaaa! <3 po proszę jedn… yyy całą blachę :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...