tortownica 28cm
- 1,5 kostki masła
- 2 szklanki cukru
- 4 czubate łyżki kakao
- 3/4 szklanki wody
- 6 jajek
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół aromatu rumowego
- garść rodzynek
- garść żurawin
W dużym garnku roztapiam masło, dodaję cukier i chwilę gotuję. W kubku rozpuszczam kakao w wodzie. Następnie wlewam mieszaninę do cukru i masła. Masę gotuję stale mieszając, aż zgęstnieje. Odlewam 1/3 szklanki na polewę. Do pozostałej części masy dodaję mąkę, proszek do pieczenia i żółtka. W osobnej misce ubijam białka na sztywną pianę i dodaję je do masy. Następnie wlewam aromat i dodaję bakalie. Piekę w 180st. przez 45 minut. Po ostudzeniu polewam ciasto z wierzchu polewą i odstawiam do zastygnięcia.
Wygląda obłędnie! Murzynek, mniam :)
OdpowiedzUsuńmmm uwielbiam murzynki :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam wszystko zgodnie z przepisem,ciasto nie urosło nawet na cm, ciężkie, twarde i zakalcowate. Mam wrażenie, że może coś być nie tak z proporcjami, pech jakiś :(
OdpowiedzUsuńMurzynka z tego przepisu robiłam już kilka razy i ciasto zawsze wychodziło, trudno mi powiedzieć co mogło pójść nie tak... :(
Usuń