poniedziałek, 30 września 2013

⌠№ 48⌡Murzynek gotowany


PRZEPIS
tortownica 28cm
  • 1,5 kostki masła
  • 2 szklanki cukru
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 3/4 szklanki wody
  • 6 jajek
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół aromatu rumowego
  • garść rodzynek
  • garść żurawin


W dużym garnku roztapiam masło, dodaję cukier i chwilę gotuję. W kubku rozpuszczam kakao w wodzie. Następnie wlewam mieszaninę do cukru i masła. Masę gotuję stale mieszając, aż zgęstnieje. Odlewam 1/3 szklanki na polewę. Do pozostałej części masy dodaję mąkę, proszek do pieczenia i żółtka. W osobnej misce ubijam białka na sztywną pianę i dodaję je do masy. Następnie wlewam aromat i dodaję bakalie. Piekę w 180st. przez 45 minut. Po ostudzeniu polewam ciasto z wierzchu polewą i odstawiam do zastygnięcia.



4 komentarze :

  1. Wygląda obłędnie! Murzynek, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem,ciasto nie urosło nawet na cm, ciężkie, twarde i zakalcowate. Mam wrażenie, że może coś być nie tak z proporcjami, pech jakiś :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Murzynka z tego przepisu robiłam już kilka razy i ciasto zawsze wychodziło, trudno mi powiedzieć co mogło pójść nie tak... :(

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...