czwartek, 27 lutego 2014

#115 Tłusty czwartek ukryty w serniczku

Powtórzę za Wikipedią: "Przyjęło się, że jeśli ktoś w tłusty czwartek w ogóle nie zje pączka, nie będzie się mu wiodło. W tłusty czwartek statystyczny Polak zjada 2,5 pączka, a wszyscy Polacy razem w tym czasie pochłaniają ich prawie 100 milionów."
A więc na zdrowie szczęście! :D

Według mnie najbardziej tradycyjne pączki to te z marmoladą różaną. Z wczorajszego smażenia pączków zostało mi jej trochę i postanowiłam "wpakować" ją do serniczka :D

Kakaowy serniczek z marmoladą różaną na bananowo-orkiszowym spodzie

PRZEPIS (Inspiracja)
na formę 16x16cm
na spód:
  • 1 mały banan
  • 4 łyżki płatków orkiszowych
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
na masę serową:
  • 140g twarogu
  • 50g serka naturalnego (u mnie Bieluch)
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka kakao
+dodatkowo:
  • 2 łyżki marmolady różanej


    W miseczce rozgniatam widelcem banana, dodaję płatki i cynamon, mieszam i odstawiam na bok. W drugiej miseczce rozgniatam widelcem twaróg, dodaję serek, jajko, budyń i kakao, mieszam. Naczynie żaroodporne smaruję masłem i obsypuję mąką. Na dno wykładam spód z płatków i banana. Na wierzch wykładam marmoladę różaną i rozprowadzam ją na całym spodzie. Całość przykrywam masą serową. Serniczek piekę w 180st. przez ok.35 minut. Serniczek smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno (można go upiec dzień wcześniej i włożyć na noc do lodówki).





    2 komentarze :

    1. Ja to bym na prodiż cały taki machnęła :D

      OdpowiedzUsuń
    2. wow, fajny pomysł! i jak widzę, inspiracja moim serduchem - cieszę się :)

      OdpowiedzUsuń

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...