A więc na
Według mnie najbardziej tradycyjne pączki to te z marmoladą różaną. Z wczorajszego smażenia pączków zostało mi jej trochę i postanowiłam "wpakować" ją do serniczka :D
Kakaowy serniczek z marmoladą różaną na bananowo-orkiszowym spodzie
PRZEPIS (Inspiracja)
na formę 16x16cm
na spód:
- 1 mały banan
- 4 łyżki płatków orkiszowych
- 1/2 łyżeczki cynamonu
na masę serową:
- 140g twarogu
- 50g serka naturalnego (u mnie Bieluch)
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka kakao
+dodatkowo:
- 2 łyżki marmolady różanej
W miseczce rozgniatam widelcem banana, dodaję płatki i cynamon, mieszam i odstawiam na bok. W drugiej miseczce rozgniatam widelcem twaróg, dodaję serek, jajko, budyń i kakao, mieszam. Naczynie żaroodporne smaruję masłem i obsypuję mąką. Na dno wykładam spód z płatków i banana. Na wierzch wykładam marmoladę różaną i rozprowadzam ją na całym spodzie. Całość przykrywam masą serową. Serniczek piekę w 180st. przez ok.35 minut. Serniczek smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno (można go upiec dzień wcześniej i włożyć na noc do lodówki).
Ja to bym na prodiż cały taki machnęła :D
OdpowiedzUsuńwow, fajny pomysł! i jak widzę, inspiracja moim serduchem - cieszę się :)
OdpowiedzUsuń