niedziela, 2 marca 2014

#124 Anzac biscuits

Są to owsiano-kokosowe ciasteczka, które w smaku przypominają dostępne w sklepach "Złotokłose". Ekspresowe w przygotowaniu, polecam! ;)



PRZEPIS (oryginał)
wyszło mi 19 sztuk
  • 85g wiórek kokosowych
  • 85g płatków owsianych
  • 100g mąki pszennej
  • 70g cukru pudru
  • 100g masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 2 łyżki wrzącej wody


Wiórki, płatki, mąkę i cukier wsypuję do miski, mieszam. W rondelku rozpuszczam masło z miodem (uwaga! nie należy doprowadzić do gotowania się składników). W osobnej miseczce mieszam sodę 
z wrzątkiem i dodaję do rondelka (masa zacznie się pienić). Szybko mieszam i od razu przelewam "pianę" do miski z suchymi składnikami. Wszystkie składniki dokładnie łączę. Blachę od piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Z ciasta formuję kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego), kładę je na blachę i rozpłaszczam ręką (ważne jest, aby zachować odstęp między ciasteczkami, bo podczas pieczenia "rozleją" się na boki). Ciasteczka piekę w 180st. przez ok.8 minut (po wyjęciu będą bardzo miękkie, ale stwardnieją podczas stygnięcia). 


2 komentarze :

  1. ciastka idealnie trafione w moje gusta - owsiane, kokosowe - po prostu idealne! :) nie raz chciałam je już zrobić, teraz wiem, że nie ma na co czekać! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam nawet wyglądają jak te ciacha :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...