sobota, 8 marca 2014

#133 Kluseczki prosto z lodówki na gęsto

Z okazji Dnia Kobiet wszystkim kobietom wszystkiego najlepszego!!! :-)


A dzisiejsze śniadanie mocno bananowe :3

Lodówkowe lane kluski bananowe podane z otrębami w kakao

PRZEPIS
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 1 banan 
  • 1 jajko
  • 3 łyżki otrębów pszennych
  • trochę wrzątku
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka miodu


Kluski przygotowuję dzień wcześniej. Do rondelka wlewam mleka i zagotowuję je. W tym czasie przygotowuję masę na kluseczki. Do miski wsypuję mąkę, dodaję jajko, 1/2 banana i łączę składniki. Gdy mleko zagotuje się, nabieram łyżką porcje masy i cienką strużką wlewam je rondelka. Całość gotuję kilka minut, co jakiś czas mieszam, a następnie zestawiam z palnika.
Do kubka wsypuję otręby, zalewam je wrzątkiem (ma je przykryć) i odstawiam na kilka minut. Po tym czasie odcedzam z nadmiaru wody, dodaję miód, kakao i mieszam. 
Zaczynam układać warstwy w słoiczku. Na dno wykładam połowę otrębowo-kakaowej masy, na nią wylewam całą zawartość rondelka, którą później przykrywam plasterkami banana (pozostała połówka). Na wierzch wykładam pozostałą część otrębowo-kakaowej masy. Wstawiam do lodówki na noc.




7 komentarzy :

  1. Piękne zdjecia :) Człowiek od razu robi się głodny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. z reguły są to kluski, które sycą i rozgrzewają, a tu widzę tylko jedna z tych opcji możliwa. w każdym razie mi się podoba, bo lubię czasami wstać rano i leniwie wyciągnąć już gotowe śniadanie z lodówki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no tak - wszystkiego dobrego dzisiaj i miłego dnia :*

      Usuń
  3. Kluseczek w słoiku jeszcze nie robiłam ,brzmi zachęcająco! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam i bardzo chętnie wyprobuję tę wersję mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  5. To co bananowe to najlepsze :)Tak..świetne zdjęcia! :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...