wtorek, 12 sierpnia 2014

#226 Korzenne ciasto z gruszkami (vegan)


PRZEPIS
na tortownicę o śr. 28cm
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 9 łyżek ciepłej wody
  • 160g oleju kokosowego
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 4 łyżki cukru trzcinowego muscovado
  • 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie migdałowe)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (imbir, kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa)
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • 4 gruszki


Siemię lniane zalewam wodą i odstawiam na kilka minut, aby wchłonęło płyn. Olej kokosowy blenduję z syropem klonowym i cukrem. Dodaję siemię lniane, mleko, mąki,proszek do pieczenia i przyprawę do piernika (cały czas miksując dodaję na zmianę składniki mokre i suche). Orzechy siekam, dodaję do masy i całość mieszam. Tortownicę smaruję olejem, obsypuję mąką i wylewam masę. Gruszki obieram, kroję w plastry i układam je na wierzchu ciasta. Piekę w 180st. przez ok.35-40 minut.





16 komentarzy :

  1. Wygląda na prawde znakomicie, a gruszki ulożyły się jak płatki róży ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale apetycznie się prezentuje *-*

    OdpowiedzUsuń
  3. No proszę i weganin ciacho może zjeść! Dla chcącego nic trudnego i to z jakim cudownym efektem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda co najmniej pięknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ślicznie się prezentuje to ciacho :>

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepisów na takie pyszności to teraz jak najwięcej będę potrzebować bo w pełni chce zmierzyć się z dietą wegańską ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. widzę, że już powoli pojawiają się jesienne smaki :) Twoje ciasto wygląda zjawiskowo!

    OdpowiedzUsuń
  8. To ciasto wygląda wspaniale! ; )
    Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeśli chodzi o estetykę to szóstka z plusem, bo o smaku chyba nie muszę mówić.. :D

    OdpowiedzUsuń
  10. apetycznie wygląda, ale na pewno świetnie smakowało :)

    Pozdrawiam

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. ciacho z gruszkami? jestem na TAK! sezon się zaczyna, więc koniecznie zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale pięknie wyszło Tobie to ciasto :) ładnie i precyzyjnie ułożyłaś te gruszki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. prześliczne! brakuje mi jedynie zdjęcia w przekroju ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...