PRZEPIS
placuszki (5 sztuk):
- 1 łyżka ekologicznych nasion chia Symbio + 4 łyżki wrzątku
- 120g obranej marchewki
- 120ml mleka roślinnego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżka ekologicznego karobu Symbio
- 20g ekologicznej mąki kokosowej Symbio
- 40g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
makowy sos:
- 2 łyżki mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka maku
+dodatkowo: migdały, kawałki jabłka
Nasiona chia zalewam wrzątkiem i odstawiam do napęcznienia na kilka minut. Marchewkę ścieram na tarce o małych oczkach i wrzucam do miski. Dodaję nasiona chia i wszystkie pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszam. Placuszki smażę na dobrze rozgrzanej, suchej patelni.
W miseczce łączę mleczko kokosowe z makiem.
Gotowe placuszki przekładam kremem kokosowym formując wieżyczkę. Posypuję ją posiekanymi migdałami. Podaję z kawałkami jabłka.
Za takimi placuszkami to i ja bym przepadła! :)
OdpowiedzUsuńO rany, ile pyszności w jednych plackach! :)
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalny pomysł! Akurat mam te ziarenka :)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie smaków, nic dodać, nic ująć :)
OdpowiedzUsuńC-U-D-O!!! <3 robię na pewno, tym bardziej podane z tym sosem :)
OdpowiedzUsuńna pewno były pyszne, z chęcią bym spróbowała!
OdpowiedzUsuńTakie smakowite <3 !
OdpowiedzUsuńjuż patrząc na te zdjęcie przepadłam już *.*
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńDzisiejszy foodporn, genialne! :)
OdpowiedzUsuńIstna rewelacja :) Super blog!
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie w odwiedziny ;)
Ależ fajny przepis, nie znałam takiego...
OdpowiedzUsuńDziekuję za tak miły komentarz :)
OdpowiedzUsuńU Ciebie bardzo smacznie ;)