czwartek, 13 listopada 2014

#256 Wegańskie placki marchewkowe z makowym sosem

Spróbowałam i ...absolutnie przepadłam. Makowiec, piernik i ciasto marchewkowe w jednym.



PRZEPIS
placuszki (5 sztuk):
  • 1 łyżka ekologicznych nasion chia Symbio + 4 łyżki wrzątku
  • 120g obranej marchewki
  • 120ml mleka roślinnego 
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżka ekologicznego karobu Symbio
  • 20g ekologicznej mąki kokosowej Symbio
  • 40g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
makowy sos:
  • 2 łyżki mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka maku
+dodatkowo: migdały, kawałki jabłka




Nasiona chia zalewam wrzątkiem i odstawiam do napęcznienia na kilka minut. Marchewkę ścieram na tarce o małych oczkach i wrzucam do miski. Dodaję nasiona chia i wszystkie pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszam. Placuszki smażę na dobrze rozgrzanej, suchej patelni. 
W miseczce łączę mleczko kokosowe z makiem. 
Gotowe placuszki przekładam kremem kokosowym formując wieżyczkę. Posypuję ją posiekanymi migdałami. Podaję z kawałkami jabłka.




13 komentarzy :

  1. Za takimi placuszkami to i ja bym przepadła! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany, ile pyszności w jednych plackach! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo oryginalny pomysł! Akurat mam te ziarenka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne połączenie smaków, nic dodać, nic ująć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. C-U-D-O!!! <3 robię na pewno, tym bardziej podane z tym sosem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. na pewno były pyszne, z chęcią bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  7. już patrząc na te zdjęcie przepadłam już *.*

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzisiejszy foodporn, genialne! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Istna rewelacja :) Super blog!
    Zapraszam również do mnie w odwiedziny ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ fajny przepis, nie znałam takiego...

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziekuję za tak miły komentarz :)

    U Ciebie bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...