środa, 11 lutego 2015

#277 Wegańskie brownie z sosem karmelowym

"W życiu pada wiele pytań, na które czekolada przynosi odpowiedź."
Nigella Lawson



PRZEPIS
tortownica 28cm

sos karmelowy:
  • 150g cukru trzcinowego demerara
  • 400ml białej, gęstej części mleczka kokosowego (potrzebne będą niecałe 2 puszki mleczka kokosowego)
  • 1 łyżeczka soli
brownie:
  • 400g suszonych śliwek + wrzątek
  • 340g ekologicznej soczewicy czarnej beluga Symbio (780g po ugotowaniu)
  • 60g oleju kokosowego
  • 200g gorzkiej czekolady (u mnie 75%)
  • 1 puszka mleczka kokosowego (gęsta i rzadka część; 400ml)
  • 100g kakao
  • 200g ekologicznej skrobii z manioku Symbio
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g cukru trzcinowego demerara
  • 50g ekologicznego maku białego Symbio
  • 100g orzechów brazylijskich
dekoracja:
  • 80g płatków migdałowych
  • 40g gorzkiej czekolady (u mnie 75%)



Zaczynam od przygotowania sosu karmelowego. 
Do rondelka wsypuję część cukru (tylko tyle, aby przykrył dno), czekam aż się rozpuści i dosypuję kolejną część. Czynność powtarzam do momentu, gdy cukier się skończy. Gdy karmel zacznie brązowieć, dodaję 150ml gęstej części mleczka kokosowego i mieszam (po dodaniu mleczka karmel może się ponownie zacząć zbijać w grudki, ale nie trzeba się tym martwić, gdyż później się roztopią). Sos gotuję na małym ogniu do momentu, gdy będzie miał jednolitą konsystencję. Pod koniec gotowania wsypuję sól. Sos przelewam do jakiegoś naczynia i wstawiam do lodówki, aby się schłodził.
Suszone śliwki zalewam wrzątkiem, przykrywam i odstawiam na bok.
Soczewicę płuczę, a następnie gotuję przez ok.20-25 minut
W rondelku rozpuszczam czekoladę z olejem kokosowym. Śliwki odsączam na sitku, wrzucam do blendera, wlewam roztopioną czekoladę i całość blenduję na gładką masę. Przekładam ją do dużej miski. 
Ugotowaną soczewicę odsączam na sitku i wrzucam do blendera. Dodaję mleczko kokosowe (w całości) i dokładnie blenduję składniki. Następnie przekładam je do miski.
Cały czas miksując, stopniowo dodaję wszystkie suche składniki (kakao, skrobię, sodę, proszek i cukier). 
Mak mielę w młynku na mąkę makową, a orzechy siekam. Składniki dodaję do masy i całość dokładnie mieszam. 
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, przekładam na nią masę i wygładzam ją z wierzchu. Brownie piekę w 180st. przez ok.40-45 minut. Upieczone ciasto zostawiam do całkowitego wystudzenia.
Płatki migdałowe prażę na suchej patelni na złocisty kolor, a następnie odstawiam je do całkowitego wystudzenia. Czekoladę drobno siekam.
Z lodówki wyjmuję sos karmelowy i przekładam go do miski/blendera. Dodaję pozostałe 250ml gęstej części mleczka kokosowego i miksuję składniki na jednolity sos.
Wystudzone ciasto polewam sosem karmelowym i posypuję z wierzchu czekoladą oraz płatkami migdałowymi.







Walentynkowe menu Walentynki. Czym TO się je? 11-17.02.2015 Karnawałowe Słodkości! zBLOGowani.pl


10 komentarzy :

  1. Wyglad mówi sam za siebie - musi być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. brownie i sos karmelowy?! to musiało smakować GENIALNIE! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zaproś mnie na takie ciasto, ślicznie proszę :) - widzisz, uśmiecham się haha :D ! jest genialne, na sam widok ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też zaproś, proszę! Karmel i czekolada to cudowne połączenie! :)

      Usuń
  4. Jeszcze nigdy w zyciu nie gotowalam/pieklam nic wedlug scislych weganskich wytycznych...
    Przyznaje: jest tworczo i ciekawie!
    :)

    Milo, ze bierzesz udzial w akcji walentynkowej na Mikserze!
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. O matko, nie mogę się napatrzeć, jakie wysokie, jakie piękne i ta polewa, i posypka! Zamykam tą kartę, za dużo pyszności! ;o

    OdpowiedzUsuń
  6. O BOŻE *O* Mogę jeden kawałek?

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda świetnie! Zapisujemy przepis koniecznie! (akurat mamy czarną soczewicę i zastanawiamy się co z niej wykonać) :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...