niedziela, 8 października 2017

#341 Dyniowe ricotta hotcakes

PRZEPIS
na porcję ze zdjecia (6 sporych placków)
  • 80g ricotty 
  • 1/2-2/3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki dyniowego puree (dynia upieczona, obrana ze skórki i zblendowana na gładką masę)*
  • 1 jajko (żółtko i białko oddzielnie)
  • 4 lekko czubate łyżki mąki np. gryczanej, pełnoziarnistej czy też owsianej (płatki owsiane zblendowane na mąkę)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka ksylitolu bądź innego słodzidła
  • dowolne dodatki

*Piekę ją w 180st. przez około 40-60 minut (w zależności od rodzaju dyni), z termoobiegiem. Upieczoną dynię odstawiam do wystudzenia. Następnie oczyszczam ją z pestek i obieram.


Ricottę łączę z mlekiem, dyniowym puree i żółtkiem. Następnie dodaję mąkę, cynamon i ksylitol. W oddzielnej misce ubijam białko na sztywną pianę. Dodaję je do pierwszej miski i delikatnie mieszam. Na patelnię wlewam niewielką ilość tłuszczu. Gdy się dobrze rozgrzeje, wlewam porcje masy. Placki smażę na złocisty kolor, po kilka minut z każdej strony. Podaję z dodatkami (u mnie: jogurt z cynamonem i ksylitolem oraz kawałki śliwki).








1 komentarz :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...