czwartek, 27 lutego 2014

#114 Na surowo i na ostro

Przeglądając różne strony internetowe w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji, trafiłam na cudowny blog
Oh She Glows. Wypatrzyłam tu ciekawą wersję surowej gryczanki, o której już kiedyś słyszałam i byłam bardzo ciekawa jej smaku. Skąd tytułowe "na surowo" tłumaczyć nie muszę, ale "na ostro"? Postanowiłam zaryzykować i podałam gryczankę z jabłkiem, serkiem wiejskim i z...pieprzem. Okazało się, że ten dziwny, ostry dodatek idealnie łączy się z pozostałymi składnikami.

Piernikowo-marchewkowa raw gryczanka 

PRZEPIS (Inpiracja)
na porcję ze zdjęcia-1 pucharek
  • 100g suchej kaszy gryczanej niepalonej
  • 200g zimnej wody
  • 40g startej marchewki
  • 1-2 łyżeczki syropu z agawy
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
  • garstka posiekanych orzechów laskowych (lub dowolnych innych)


Kaszę przygotowuję dzień wcześniej. Wsypuję ją do rondelka, wlewam wodę, przykrywam pokrywką i odstawiam na całą noc. Rano odlewam nadmiar wody. Do kaszy dodaję marchewkę, syrop z agawy i przyprawę do piernika, wszystko dokładnie blenduję. Na koniec wsypuję posiekane orzechy, mieszam.
Gryczankę podaję z serkiem wiejskim, jabłkiem i całość posypuję pieprzem.



2 komentarze :

  1. świetny pomysł! gryczanka już wczoraj mnie kusiła na pary blogach, koniecznie spróbuję na słodko i jetem pewna, że nie zawiodę się smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno świetnie smakowała :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...