środa, 6 sierpnia 2014

#220 Orzechowy hummus z prażonymi nasionami

Najlepszy hummus jaki do tej pory jadłam. Kremowy, z wyraźnym orzechowym posmakiem. Dodatek prażonych nasion okazał się strzałem w dziesiątkę. Powstał hummus crunchy!

Hummus, ogórek, marchewka....do szczęścia nic więcej mi nie trzeba :3.

p.s. A następny przepis będzie pomysłem na wykorzystanie hummusu ;)   [KLIK]



PRZEPIS
  • 1 puszka ugotowanej cieciorki (265g po odsączeniu)
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki tahini
  • sok z całej cytryny
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżka ekologicznych nasion słonecznika Symbio
  • 1 łyżka ekologicznych pestek dynii Symbio
  • przyprawy: sól, pieprz
            


Cieciorkę, masło orzechowe, olej, tahini, czosnek i sok z cytryny blenduję mikserem. Na suchej patelni prażę nasiona słonecznika i pestki dynii na złocisty kolor. Odstawiam je na chwilę do przestudzenia. Następnie siekam je dosyć drobno i dodaję do hummusu. Całość mieszam i doprawiam do smaku.



8 komentarzy :

  1. Tak, marchew to jest to. Albo pietruszka ;)
    Hummus robiony z ugotowanej samodzielnie ciecierzycy to zupełnie inny poziom - o wiele lepszy jest i ma lepszą konsystencję :-]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domyślam się, ale robiłam na szybko, bo miałam niespodziewanych gości ;p

      Usuń
  2. w końcu muszę spróbować hummusu :)

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej, jakie to musi być dobre! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. oj tak nie ma lepszej przekąski od warzywek z pysznym i zdrowym dipem a już szczególnie hummusem <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Że jeszcze nigdy taiego nie robiłam ;/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...