piątek, 8 sierpnia 2014

#222 Sałatka makaronowa z fetą, rodzynkami w winie i kolendrą


PRZEPIS
  • 1 i 1/2 szklanki makaronu penne (ja użyłam bezglutenowego kukurydzianego)
  • 1 kostka fety (270g)
  • 2/3 szklanki zielonych oliwek
  • garść ugotowanej żółtej fasolki szparagowej
  • pęczek szczypiorku
  • 1/3 szklanki rodzynek 
  • 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • przyprawy: 3 łyżeczki suszonej kolendry, sól, pieprz


Makaron gotuję al dente, przekładam do miski i odstawiam na chwilę do ostudzenia. Fetę kroję w kostkę, oliwki na połówki, fasolkę w kostkę, a szczypiorek siekam. Składniki dodaję do makaronu.
Rodzynki wrzucam na patelnię, wlewam odrobinę wody (ok.2 łyżki) i duszę 2-3 minuty. Następnie dodaję wino i czekam aż się zredukuje. Gotowe rodzynki dodaję do pozostałych składników. Wlewam oliwę z oliwek, jogurt i wsypuję przyprawy. Całość mieszam.




8 komentarzy :

  1. Lubię wszelkie sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. sałatka z moim ulubionym makaronem ? nie no muszę wypróbować i to koniecznie , tylko może fetę na tofu zamienię ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. jako odwieczna fanka makaronu jestem tym przepisem zachwycona! moja mama z kolei uwielbia potrawy z posmakiem wina, dlatego już wiem co przyrządzę jej na najbliższy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ty to masz pomysły. Prezentuje się ta sałatka przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ciekawe połączenie! chętnie wypróbuje :) dzięki za kolejny świetny przepis ;))

    OdpowiedzUsuń
  6. To raczej nie moje smaki ale wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie uwielbiam makoron i te dodatki *.*

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...