piątek, 31 października 2014

#253 Dżem dobry! Flatbreads, czyli śniadanie na wypasie

Śniadanie na wypasie...a nawet pokuszę się o stwierdzenie, że było to śniadanie królewskie.
Bo słodko-słone połączenia smakują najlepiej, a kto nie ryzykuje, ten wiele traci!



PRZEPIS
na 4 sztuki
  • 50g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50g mąki pszennej + trochę do posypania blatu
  • 70ml ciepłej wody
  • 125g mozzarelli
  • 1 mała twarda gruszka
  • 1/2 małego buraka
  • 4 łyżki Dżemu Malinowego 100% Łowicz
  • 20g rukoli
  • 30g nerkowców
  • przyprawy: sól, 1 łyżka suszonego lubczyku


Z mąk i wody zagniatam ciasto. Blat posypuję mąką i cienko je rozwałkowuję Wycinam 4 koła (najłatwiej za pomocą jakiejś miseczki). Blachę wykładam papierem do pieczenia i układam na niej koła. Podpiekam je w 180st. przez 10 minut.

W tym czasie przygotowuję dodatki. Mozzarellę rozrywam na małe kawałki, gruszkę kroję w plastry, buraka obieram i ścieram na tarce o średnich oczkach, a nerkowce siekam.

Z piekarnika wyjmuję podpieczone "placki". Na każdym układam kolejno mozzarellę, plastry gruszki, startego buraka, Dżem malinowy 100% Łowicz i rukolę. Całość posypuję posiekanymi nerkowcami, solą i lubczykiem. Flatbreads wstawiam ponownie do piekarnika i zapiekam jeszcze przez 15 minut.

Smacznego! :)




Dżem dobry, pobudka


18 komentarzy :

  1. Idealne połączenie smaków! Takie placki to musi być coś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłoby się taką tylko bez buraka :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawe smaki, podoba mi się! tym bardziej, że to śniadanie jest tak kolorowe, ze zdecydowanie nastraja pozytywnie każdego, nawet jak na nie tylko spojrzy, a co dopiero spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. chcialabym takiego kuchcika w domu :) jak Ty

    OdpowiedzUsuń
  5. o kurczę, cudownie to upichciłaś i ten dżemor, ja jestem pod wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już na insta mnie zachwyciły <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj zgadzam się ze stwierdzeniem, że ten kto nie ryzykuje, ten traci. Udowodniłaś to dzisiaj świetnie,a i ja doświadczyłam tego ostatnio :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam dzemy łowicza, wyobrazam sobie w polaczeniu z mozarella i gruszką - niebo <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniały przepis i serdecznie gratuluję wygranej:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. I ja Gratuluję:-) Świetna robota:-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...