poniedziałek, 11 sierpnia 2014

#225 Grzybowe kaszotto z soczewicą

Nazwę risotto kojarzy chyba każdy. Jego wersja z kaszy pęczak to zaś pęczotto. 
A jak nazwać taki wytwór z kaszy bulgur? Jeśli macie jakieś propozycje, to śmiało piszcie. Na razie pozostaje kaszotto, bo nie udało mi się nic innego wymyślić.

Jeśli macie dostęp do lepszych grzybów niż pieczarki, to śmiało wykorzystajcie je do tego przepisu. 


p.s. Po prawej stronie bloga pojawił się bannerek strony ELEGANCKA.PL (Kobiece Inspiracje). Za miłe wyróżnienie bardzo dziękuję!!!



PRZEPIS
5-6 porcji


Pieczarki kroję w plasterki. Na dużej patelni rozgrzewam olej i wrzucam pieczarki. Smażę je na dużym ogniu przez kilka minut. Wlewam sos sojowy i czekam aż odparuje. Dodaję czosnek niedźwiedzi i całość mieszam. Pieczarki przekładam do innego naczynia. 

Cebule siekam w piórka. Wrzucam je na rozgrzaną patelnię i podsmażam 3-4 minuty. Dodaję kaszę bulgur i podsmażam kilka minut, aż stanie się lekko szklista. Zaczynam dolewać bulion grzybowy. Robię to stopniowo-dodaję po jednej chochli i dopiero, gdy kasza wchłonie płyn, dolewam kolejną porcję bulionu. Kaszotto gotuję na małym ogniu. Gdy kasza wchłonie cały bulion, wlewam prosecco i czekam aż się zredukuje. Pod koniec gotowania dodaję usmażone wcześniej pieczarki i soczewicę. Całość doprawiam do smaku.

       

       



~~~~~~


Skład: pieprz czarny, kurkuma, liść laurowy, ziele angielskie, goździki, rozmaryn, jałowiec, gałka muszkatołowa, bazylia, gorczyca, sól, glutaminian sodu

Zwykle polecana do dań mięsnych, jednak w wege daniach, szczególnie z grzybami, sprawdza się świetnie. Jest bardzo aromatyczna i nadaje wyrazistego, "leśnego" wręcz smaku. 



Moją krótką notkę o czosnku niedźwiedzim przeczytacie tutaj, a o kaszy bulgur tutaj.

Te i inne produkty znajdziecie na stronie SKWORCU. Zachęcam do odwiedzenia! 


12 komentarzy :

  1. bardzo lubię bulgur na słodko, dlatego z pewnością wypróbuję Twój przepis na wytrawną wersję :)
    hmm, ciężka sprawa z tą nazwą... kaszotto chyba jednak brzmi najlepiej. w końcu bulgur to też kasza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kaszotto chyba brzmi najlepiej ;)
    A połączenie grzybków i soczewicy chętnie wypróbuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój tata właśnie kupił kurki i chyba wyczaruję coś podobnego jutro na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszności. Do zakładki : Do zrobienia, wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyszło niesamowicie pysznie i pomysłowo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. a u mnie dzisiaj na obiad akurat risotto! nie ma nic lepsze w taką ponurą pogodę jak dziś (:

    OdpowiedzUsuń
  7. Risotto i kaszotto znam ale nigdy nie miałam okazji jeść :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Powaliłaś mnie na kolana! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ooch, przedwczoraj zrobilam 'risotto' z kaszy, chcialam dopracowac i na bloga wstawic.
    No trudno, pierwsza nie będę :P
    Wygląda na prawdę znakomicie! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha znowu czytamy sobie w myślach! :D

      Usuń
    2. Ja nie wiem....ta zbieżność (i wszystkie dotychczasowe) to podejrzana sprawa :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...